В Україні з'явився перший відкритий реєстр адрес: безкоштовно для влади, громад і бізнесу 

Команда проекту “Е-рішення для громад”, що реалізується Центром розвитку інновацій за підтримки програми “U-LEAD з Європою” оголосила про відкриття безкоштовного доступу до розташованого у хмарі Реєстру адрес, який протестовано на пілотних містах/ОТГ з різних регіонів України. 

Інструкція доступна на сайті Центру розвитку інновацій - https://cid.center/e-solutions/address_api

Реєстр адрес - це довідник офіційних, повних, верифікованих адрес, які мають офіційний статус. Попри численні дискусії та спроби зробити такий реєстр на національному рівні, українські органи влади та органи місцевого самоврядування, які є першоджерелом адресних даних, змушені працювати з різними адресними базами, дані яких не співпадають та оперативно не актуалізуються. 

“В Україні немає єдиного та доступного адресного реєстру, і ми вирішили розв’язати цю проблему самостійно, не чекаючи ні на кого. Наше рішення складається з двох елементів: ІТ-інструменти, які дозволяють вести та адмініструвати адреси, це робить громада, вони додають різні перейменування, альтернативи, синоніми та інше. А інша частина призначена для зовнішніх систем, для інтеграції через API. Практика впровадження адресного реєстру в пілотних 30 громадах Проекту показала, що навіть взявши за основу дані з кількох існуючих баз, до них необхідно постійно вносити уточнення. Відсутність єдиного адресного реєстру призводить до неточностей у даних та зайвих витрат бюджетних коштів. Наприклад,  у НАІС (ДП "Національні інформаційні системи", - Ред.) є база, що наповнюється лише з актів про власність; ДМС (Державна Міграційна Служба) змушена одночасно працювати з декількома адресними базами і  немає надійного єдиного реєстру”, - говорить ІТ-архітектор проекту «Е-рішення для громад», Експерт ЦРІ, директор FDI Ukraine Микола Козлов

За його словами, скористатися такою базою достовірних адрес можуть усі, кому вона потрібна: адміністратори ІТ-систем органів державної влади та місцевого самоврядування, ІТ-компанії, стартапи та ін. Їм не потрібно розробляти власний довідник, чи актуалізувати його, достатньо лише зареєструватися та можна одразу користуватися. 

“Відкритий реєстр адрес - це важливий крок до створення нової системи формування даних, які актуалізуються не лише центральними органами влади, але їх першоджерелом - самими громадами. Ми успішно відпілотували цю систему на прикладі 30 громад-учасниць проекту “Е-рішення для громад”. Хмарна система, дані якої розвивають усі користувачі добре себе зарекомендувала. Вже маємо пропозицію підключити цілий регіону - Херсонської області, яка виявила бажання масштабувати весь проект. Якщо держава вирішить підтримувати дане рішення для всієї країни, як це було з Prozorro, ми з радістю допоможемо. Запрошуємо всі зацікавлені органи влади та ІТ-компанії, спільноту відкритих даних до співпраці. Ми раді можливості зробити внесок у розбудову “держави у смартфоні”, - коментує Сергій Лобойко, Голова Центру розвитку інновацій, координатор проекту.

13.11.2019 - 10:10 | Переглядів: 18794
В Україні з'явився перший відкритий реєстр адрес: безкоштовно для влади, громад і бізнесу 

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...