«Зелена інфраструктура для громад»: цитати учасників конференції

21 жовтня Програма «U-LEAD з Європою» провела у Києві конференцію «Зелена інфраструктура для громад». Захід став платформою для тематичних обговорень за результатами ініціатив, реалізованих за підтримки U-LEAD, зосередив увагу на засвоєних уроках та досягненнях ОТГ у сфері енергоменеджменту, управління відходами, сталої мобільності тощо за підтримки Програми та мав на меті надихнути представників ОТГ у розвитку потенціалу своїх територій.

 

 

Участь у заході взяли представники ОТГ, Мінрегіону, Посольства Федеративної Республіки Німеччина, Представництва ЄС в Україні, GIZ Бюро в Україні та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

 



 

У вітальному слові Дмитро Живицький, Перший заступник міністра розвитку громад та територій, сказав: «Реформа децентралізації і секторальні реформи покликані змінити життя українців, підходи до коордитації та комунікації між бізнесом, владою і активною громадськістю. Тому для нас важливо чути думку громад, адже через розвиток громад Україна рухається до конкурентоздатності у світі».

 



 

Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина, наголосила: «Я особливо рада бачити тут більше 100 представників українських громад. Реформа децентралізації та місцевого самоврядування з точки зору Німеччини має надзвичайно важливе значення для України на її шляху до стабільної, надійної та дієвої демократії. Німеччина підтримує реформу децентралізації в рамках Програми «U-LEAD з Європою». Вже здійснено понад 7000 заходів підтримки для 170 тисяч учасників, передусім новостворених громад».
 


Фредерік Куне, Перший Радник, Керівник відділу «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток», Представництво ЄС в Україні, зазначив: «ЄС спільно з донорами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією вже надали 102 мільйони євро на підтримку процесу децентралізації, і продовжуватимуть інвестувати у розвиток реформи. Щодо реформ місцевого самоврядування та територіальної організації влади, «U-LEAD з Європою» є однією з найбільших програм, яку коли-небудь підтримували донори. Зелена інфраструктура дійсно важлива для громад, саме у цій сфері муніципалітети повинні бути наділені більшими повноваженнями і ресурсами для прийняття рішень».

 



 

Бастіан Файгель, директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ, наголосив: «Я переконаний, що наприкінці сьогоднішнього конференційного дня ви повернетесь додому з низкою натхненних прикладів того, як працювати в напрямку зеленої інфраструктури в громадах. Я сподіваюся, що принаймні деякі з них стануть корисними для діяльності ваших організацій. У 2 фазі Програма продовжуватиме працювати на регіональному, національному та місцевому рівнях і спрямовуватиметься на те, щоб зробити громади процвітаючим та сприятливим середовищем на користь усіх громадян України».

 

 

Андрій Зінченко, співзасновник ГО “Greencubator”, виступив із презентацією можливостей для громад в сфері енергетики та власного проєкту «Сонячне місто»: «Енергетика стає все більш децентралізованою. Для громад різниця величезна. Раніше ми могли купити лише кіловат на годину електроенергії. Тепер ми можемо придбати засіб виробництва електроенергії. Це дає громадам нові можливості в сфері енергетики. Сонячну панель тепер можна купити в магазині. Тож все, що треба громадам – не чекати, а робити, що вже є і що вже можливо».

 

 

В основній панельній дискусії також взяв участь і Бенедикт Геррманн, Перший секретар Представництва ЄС в Україні. Він звернувся до гостей зі словами: «Найбільші іноватори України сидять сьогодні перед нами у залі. Адже принципи ОТГ лежать в основі успішних інновацій - будь-який новий механізм чи інструмент, здатний принести дохід, зменшити видатки чи зміцнити довіру до місцевої влади, може і повинен бути впроваджений на місцях, не чекаєчи вказівки згори. І з цього потім виростає здорова, чесна конкуренція між громадами».

Учасники конференції мали змогу взяти участь у цікавих обговореннях паралельних тематичних сесій. Перша сесія була присвячена найкращим практикам у сфері управління відходами в громадах.

 

 

Оксана Піцик, голова Смідинської ОТГ, Волинська область, поділилася своїм досвідом участі в регіональних ініціативах U-LEAD з поводження з відходами: «Завдяки U-LEAD ми зрозуміли, що надзвичайно важливо, аби кожне рішення, яке ми приймаємо, ґрунтувалося на доказах. Завдяки практичним тренінгам та навчальному візиту до Словенії ми навчилися ретельно досліджувати проблему та її рішення, а також бути відкритими та чути правду».

У рамках сесії «Переваги муніципального енергетичного менеджменту (МЕМ) в громадах» відбулося обговорення ключових кроків енергоменеджменут та досягнень ОТГ у цьому напрямку. Спікери сесії – енергоменеджери ОТГ, які співпрацюють із проєктом GIZ «Енергоефективність у громадах ІІ» у рамках Ініціативи U-LEAD «Розумний енергетичний менеджмент», поділилися враженнями та досягненнями такої співпраці.

 

 

Юрій Савич, енергоменеджер Баранівської ОТГ, Житомирська область, зазначив: «Ми почали впроваджувати систему енергоменеджменту ще у 2017 році. GIZ та U-LEAD нам дуже допомогли на цьому шляху, адже ми пройшли важливі тренінги, а також отримали від GIZ систему енергоменеджменту. Наразі працюємо над мотивуванням закладів до економного енергоспоживання».

Руслан Биков, енергоменеджер Пирятинської ОТ, Полтавська область, поділився власним досвідом: «Спочатку ми не розуміли, куди рухатись. Потім потрапити в проєкт GIZ, що впроваджує Ініціативу U-LEAD. Отримавши необхідні навички та сучасну систему енергоаудиту від GIZ, нам вдалося зекономили на енерговитратах близько 0,5 млн грн».

Енергомеджер Каланчацької ОТГ Херсонської області Віктор Труба сказав: «До початку проєкту ми думали, що щось розуміємо у галузі енергоменеджменту. Коли я вперше побував на практичному занятті U-LEAD та GIZ, я був приємно шокований рівнем компетентності тренерів, а також системою навчання. Цілий рік нам не давали перепочити. Раніше я витрачав 50% свого робочого часу на енергоменеджмент, а наразі – усі 90%. Нам показали не тільки, як потрібно робити, але і несприятливі приклади».

Відповідь на питання, як державно-приватне партнерство в громаді може сприяти місцевому розвитку, учасники конференції могли дізнатися на третій сесії.

 

 

Першою у рамках сесії виступила Ольга Сегер, начальниця управління комунальної власності міської ради Трускавця Львівської області. З-поміж усіх інших, їхній проєкт першим дістався кінцевої мети – підписання угоди з інвестором. Незабаром у громаді відкриють приватний центр мікроінвазивної хірургії при міській лікарні Трускавця. «Підтримка U-LEAD спростила процес впровадження проєкту ДПП між органами влади та приватним інвестором приблизно на 70%», - зазначає Ольга.

Місцеві органи влади Трускавця, Тростянця, Долини та Житомира, чиїм презентаціями було присвячено сесію, першими змогли переконати приватний бізнес у тому, що держава у їхній особі – це найдійний партнер. «ДПП – це зрозумілі правила гри на тривалий період, - підсумував свій виступ Володимир Смолій із Долини, Івано-Франківської області, - І це саме те, на що чекають від нас інвестори».

 

 

На сесії «Мобільність, що підтримує децентралізацію» виступила Тетяна Цибульська, яка представила досвід своєї Біленьківської громади Запорізької області: «Я взяла участь у навчальному візиті до Німеччини, організованому U-LEAD, і, мушу визнати, я ніколи не бачила на вулицях моєї громади так багато людей з інвалідністю, як у Німеччині. Я навіть думала, що таких людей небагато. Але це, мабуть, неправда. Вони просто не залишають своїх домівок, оскільки, на відміну від німецьких міст, українські часто не враховують потреб цих людей. Отже, участь у регіональній ініціативі спричинила зміну нашого мислення. Зараз ми працюємо над картографуванням місць, які потрібно адаптувати до потреб людей з обмеженою мобільністю».

Вікторія Костюк зі Смизької ОТГ Рівненської області, у свою чергу, додала: «Ті знання, які ми отримали, мають іти далі. Інакше це даремно витрачені кошти».

Як перейти від простої карти до карти розвитку території? Це питання обговорювалося на сесії «Неформальне просторове планування: інструмент розвитку громади».

 

 

Вадим Денисенко, програмний директор CANactions School, зазначив: «Проєкт «Інтегроване просторове планування для ОТГ» реалізований за допомогою Програми «U-LEAD з Європою». – це просто фантастика!».

Представниця Раївської ОТГ, Дніпропетровська область, поділилася власним досвідом: «Завдяки Програмі «U-LEAD з Європою» нам вдалося розробити схему санітарної очистки ОТГ. До цього жодної системи поводження з твердими побутовими відходами в громаді не було...».


 

Своїми досягненнями прийняття е-рішень на основі аналізу даних активно ділилися учасники Ініціативи U-LEAD «Е-рішення у громадах». Ініціатива U-LEAD реалізується Центром розвитку інновацій, представники якого презентували особливості роботи з геоданими за допомогою створеного порталу.

Зокрема, Сергій Гапон, експерт Центру розвитку інновацій, зазначив: «Для того, щоб впоратись з великою кількістю даних, ми створили портал каталогізованих джерел геоданих та специфічних окремих карт, веб-застосунків GIS DATA. У проєкті беруть участь 50 громад. Ці дані є абсолютно доступними. Прошу усіх активно долучатися до порталу gisdata. Там є розділ з переліком аналітичних е-рішень із поясненнями, як їх застосовувати».

Землевпорядник Березівської ОТГ Сумської області поділився напрацюваннями за час участі у проєкті: «Ми беремо участь в ІТ-рішеннях, внесли до реєстру майже усіх жителів ОТГ. За реєстром адрес, наприклад, ми виявили багато помилок, тож тепер виправляємо їх за допомогою порталу GIS DATA. Також вносимо до системи комунальне майно, земельні активи, долучились і до бюджетного модуля».

 

 


Конференція «Зелена інфраструктура для громад» організована Програмою «U-LEAD з Європою» у партнерстві з проєктами GIZ «Енергоефективність у громадах ІІ», «Покращення якості послуг у сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ» та «Стала мобільність», Школою CANactions, Центром розвитку інновацій та Спілкою українських підприємців (СУП)

 

Теги:

енергозбереження енергоменеджмент управління відходами

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...