Що забезпечить незворотність децентралізації в Україні? На Раді донорів представили Концепцію змін до Конституції

Закріплення чіткої системи адмінтерустрою України та ефективної системи місцевого самоврядування, запровадження інституту префекта в системі виконавчої влади та гарантування матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування. Такими є основні напрямки змін до Конституції України в частині децентралізації.


Концепцію проекту змін до Конституції в частині територіальної організації влади та місцевого самоврядування представив сьогодні на засіданні Ради донорів з питань децентралізації в Україні народний депутат, член комісії з питань правової реформи Олександр Корнієнко.

Він повідомив, що сьогодні тривають консультації щодо необхідних змін Основного закону в частині децентралізації, а над розробкою тексту проектних норм працюватиме спеціальна група, яку невдовзі буде утворено і до складу якої увійдуть, в тому числі, юристи-конституціоналісти.

Концепція пропонує трирівневу систему адміністративно-територіального устрою – громада (первинна ланка), округ (субрегіональний рівень), регіон (існуючі області та Автономна Республіка Крим).

«Пропозиція - формування адмінтерустрою належить до повноважень Верховної Ради за поданням Уряду», - зазначив народний депутат.

Систему місцевого самоврядування, за словами Олександра Корнієнка, пропонується закріпити на двох рівнях адмінтерустрою – на рівні громади (рада громади та її виконавчий орган) та на рівні області (обласна рада та її виконавчий орган).

В частині гарантування матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування передбачається сумірність фінансових ресурсів та обсягу повноважень органів місцевого самоврядування. А зміна повноважень має відбуватися з одночасними змінами у розподілі фінансових ресурсів. Крім того, як наголосив Олександр Корнієнко, Концепція пропонує закріпити в Основному законі компенсацію державою витрат місцевого самоврядування, спричинених рішеннями органів державної влади.

Виконавчу гілку влади на відповідній території представлятимуть префекти. У пропозиціях – їх призначає та звільняє Президент України за поданням Кабінету Міністрів.  Префект підзвітний, підконтрольний та відповідальний перед Кабінетом Міністрів, підзвітний та відповідальний перед Президентом України. Строк перебування на посаді префекта – не більше трьох років, далі – ротація.

Олександр Корнієнко окреслив пропоновані повноваження префекта. Ця посадова особа має забезпечувати взаємодію територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснювати нагляд за додержанням ними Конституції і законів України. Також префект мав би координувати виконання державних програм.  Серед його повноважень – і здійснення нагляду за додержанням Конституції, законів України органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом. В цій частині, як наголосив Олександр Корнієнко, мають бути закріплені гарантії для органів місцевого самоврядування – префект лише призупинятиме рішення, з якого випливатиме, що воно суперечить законодавству, та направлятиме до суду, який прийматиме остаточне рішення.

Народний депутат наголосив, що дороговказом у підготовці змін до Конституції України в частині децентралізації є Європейська хартія місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала у 1997 році.

Він також підкреслив, що пропоновані зміни забезпечать незворотність процесу децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

17.10.2019 - 18:03 | Переглядів: 9195
Що забезпечить незворотність децентралізації в Україні? На Раді донорів представили Концепцію змін до Конституції

Приєднані зображення:

Теги:

Конституція Олександр Корнієнко

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...