«Громада для кожного» - досвід для всіх

Для ефективного завершення процесу формування спроможних громад маємо налагодити системну комунікацію, сказала Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час конференції «Громада для кожного», яку провела сьогодні в Києві Програма «U-LEAD з Європою» за участі низки організацій, які допомагали майже 400 громадам втілювати Ініціативи місцевого розвитку.

«Зараз співпраця Міністерства розвитку громад та територій України з регіонами відбувається через обласні державні адміністрації та Асоціацію міст України. Під час засідання правління АМУ я почула від мерів не тільки маленьких, а й великих міст, що їм бракує системної комунікації з Мінрегіоном щодо своїх проблем. Тому ми будемо відпрацьовувати систему створення «гарячої лінії» для комунікацій з регіонами для того, щоб Міністерство могло отримувати звернення в оперативному режимі та відпрацювати їх», – зазначила Міністр і повідомила, що ще одним механізмом побудови комунікації стануть поїздки до регіонів, які вже матимуть перспективні плани формування територій громад, які на 100% покривають регіони.

«Перш ніж затвердити межі та перелік громад, які входитимуть до тієї чи іншої ОТГ, ми маємо з’ясувати, чи є ще там проблеми. До кінця листопада ми очікуємо отримати від ОДА перспективні плани спроможних громад. Після цього можна буде спланувати поїздки до кожного регіону вже для спілкування з громадами», – сказала Альона Бабак.

Вітаючи керівницю Мінрегіону та її колег з профільних міністерств, а також 150 представників ОТГ з усієї України та міжнародних партнерів U-LEAD, які зібралися на конференцію для обговорення результатів Ініціатив місцевого розвитку U-LEAD, заступниця голови Представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн зазначила: «Необхідно приділити трохи більше часу для добровільного об'єднання, перш ніж переходити до адміністративного. Процес має включати достатню кількість консультацій із громадянами та владою. Таким чином, остаточний етап добровільного об'єднання забезпечить популярність реформи. Якщо говорити про Київ як столицю, ЄС вітає готовність роз'яснити компетенції на місцевому, регіональному та національному рівнях. Потрібно бути обережними, щоб разом із водою не виплеснути й дитину. Ми повинні бути обережними, аби місцеве самоврядування в Києві продовжувалося і на нього не впливали гравці в кулуарах».

Реагуючи на це, міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак запевнила, що процес добровільного об'єднання громад триватиме щонайменше до лютого 2020 року, коли можуть бути схвалені зміни до Конституції щодо нового адміністративно-територіального устрою.

"Процес добровільного об'єднання громад ми не завершуємо, ми його продовжуємо, ніхто нікого не заганяє "з-під палки" в якісь об'єднані громади. Коли цей процес може завершитись? Тоді, коли буде прийнято зміни в Конституцію України, в якій буде відображено новий адмінтерустрій і визначення, що громада є першою адміністративно-територіальною одиницею і що ми будемо переходити до нових виборів на новій адмінтероснові", - сказала Альона Бабак. Вона додала, що процес об'єднання триватиме мінімум до лютого наступного року, коли "реалістично можуть відбутись і фактично будуть проголосовані парламентом відповідні зміни до Конституції".

Директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Бастіан Файгель, вітаючи учасників конференції, наголосив, що U-LEAD рада підтримувати розширення можливостей усіх українських громад, причому не лише 963 об'єднаних, але й тих, що налаштовані на об'єднання. «Як ви знаєте, Програма «U-LEAD з Європою» наближається до фінішної лінії своєї першої фази, яка мала значний вплив на розвиток потенціал громад, - сказав він. - І вже починаючи з наступного року друга фаза Програми продовжить роботу на національному, регіональному та місцевому рівнях, приносячи користь усім громадянам України, створюючи громади для кожного».

Юлія Соколовська, Міністр соціальної політики України, зазначила, що тепер між різними українськими міністерствами вже налагоджена співпраця, тому координація реформ відбуватиметься легше та швидше. Вона також розповіла про нові підходи свого відомства до роботи на місцевому рівні та співпраці з громадами.

Любомира Мандзій, заступниця Міністра освіти та науки, яка відповідає за напрямок дошкільної та середньої освіти, розповіла на конференції: "При формуванні опорних шкіл ми дещо уникали відповідальності за прийняті рішення. У нас є 800 опорних шкіл і понад 200 не відповідають на сьогоднішній день критеріям опорної школи".

Заступниця Міністра охорони здоров’я України Олена Симоненко презентувала бачення реформи новим керівництвом МОЗ та закликала громади «не просити кошти, а надавати пропозиції, як вирішити загальні проблеми на рівні країни». Вона також поспілкувалася з представниками ОТГ в рамках окремої сесії, де виступили Наталія Гусак і представники Широківської, Клішовецької, Недобоївської, Хотинівської та Чудейської ОТГ, а також Василь Височанський та Валерій Микулич, радник з питань муніципальних послуг Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою». На сесії також обговорили, які саме інструменти та підходи в секторі охорони здоров’я можуть використовуватись громадами для покращення медичних послуг та якості життя їх мешканців.

У рамках інших сесій конференції також обговорили найкращі практики та винесені уроки. Зокрема, питання впровадження реформи освіти на місцевому рівні, фінансування освітнього сектора, створення спроможної освітньої мережі та стратегічний розвиток освіти. Очільники та представники відділів освіти ОТГ ділилися власним досвідом подолання викликів та досягненим за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» і її ініціатив.

Христина Голинська, менторка та тренерка Київської школи економіки, представила проміжні результати співпраці з 230-ма менеджерами у сфері освіти з розвитку спроможної освітньої мережі в ОТГ за підтримки U-LEAD.

Володимир Міцук, голова Білозірської громади Черкаської області, особисто засвідчив результати спільної роботи із Програмою та розповів про труднощі створення опорного освітнього закладу громади – Білозерської ЗОШ І-ІІІ ст.: «З початку об’єднання ми провели аналіз освітнього сектора. Було важко пояснити людям, що ми понижуємо ступінь шкіл громади для створення опорного закладу. Складно було пеерконати депутатів на сесіях, але нам це вдалося». Пан Міцук також озвучив проблеми, які необхідно вирішити задля ефективного функціонування освіти в громаді: «Звісно, основна проблема, як і для багатьох ОТГ, це дороги. Адже до опорного закладу дітей треба підвозити, зробити це у межах 20 хвилин поганою дорогою не вдасться. Інша проблема – недофінансування освітньої галузі через нестачу освітньої субвенції».

Анна Уварова, програмна директорка «Про.Світ», презентувала досягнення у роботі з 11 громадами за сприяння U-LEAD. Вдалося значно підвищити мотивацію вчителів, створити мінікоманди для реалізації проєктів (кожна школа у громадах, що співпрацюють із «Про.Світ», має дві-три такі мінікоманди), налагодити ефективну комунікацію між вчителями, батьками та учнями. Наразі 12 із 22 шкіл визначили та реалізували стратегічні цілі у сфері освіти, а 6 шкіл розробили освітні стратегії на рік.

Ірина Вус, начальниця управління освіти Жовтанецької ОТГ, поділилася досягненнями громади у сфері освіти. Зокрема, цікавою є практика підвищення кваліфікації вчителів: освітяни можуть самостійно обирати формат навчання (онлайн-лекції, семінари з обміну досвідом тощо) на відміну від формату відкритих уроків, що використовувався раніше. «Хотілося б згадати слова видатного Івана Франка: «Вчителем школа стоїть». Нам потрібен інноваційний вчитель, який розвивається», - підкреслила вона.

Цікавою була сесія «Управління різноманіттям з метою стійкого економічного розвитку місцевих органів самоврядування в контексті процесу децентралізації в Україні». Як зазначив заступник голови Сторожинецької ОТГ Петро Брижак, етнічне різноманіття – додаткова можливість для розвитку громади: «Різноманітність є додатковою цінністю і може стати перевагою для економіки, туризму, культури, освіти в громаді, адже національні меншини – не проблема, а ресурс налагодження діалогу та зміцнення соціально-економічного потенціалу громади».

За словами Зої Рогачко з Вилківської ОТГ, треба від відносин один проти одного переходити до співпраці один для одного. «Такий підхід значно доможе громадам стати більш успішними та заможними», - сказала вона.

На сесії, де обговорювали співпрацю бізнесу з громадами, виступила Тетяна Паламарчук, директорка Спілки Українських Підприємців: «Важливим фактором співпраці бізнесу з громадами є обопільне взаєморозуміння користі такої співпраці, яка ґрунтується на відповідальності обох сторін та бажанні покращити життя мешканців громад».

Учасники сесії на тему соціальних послуг обмінялися досвідом їх покращення в громадах та викликами, з якими вони зіткнулися на цьому шляху. У центрі уваги були превентивні послуги для сімей і дітей, послуги раннього втручання, а також послуги для дітей і молоді з інвалідністю. Представники ОТГ відзначили можливості для навчання й комунікації з іншими громадами-учасницями відповідної ініціативи U-LEAD. Забезпечення сталості впроваджених проєктів стало ще одним фокусом обговорень. Якщо у Баранівській ОТГ розглядають можливість запровадження платних соціальних послуг та розширюють співпрацю з благодійними фондами для підтримки роботи центру соціальної реабілітації, то Білозірська громада запрошує до міжмуніципального співробітництва сусідні ОТГ.

«Чому ми взяли участь у регіональній ініціативі U-LEAD? Насправді ми впоралися б і без підтримки Програми, проте участь у проєкті допомогла нам не лише втілити задумане в життя набагато швидше, але й зрозуміти, що часто реалізація хороших ініціатив для громади є більш реалістичною, ніж здається на перший погляд», - відзначив Володимир Цицюра, начальник управління соціального захисту населення Баранівської міської ради Житомирської області.

Дмитро Рудницький з Новоград-Волинської ОТГ поділився своїм досвідом: «Міжмуніципальна співпраця - дуже цікавий інструмент, але це було не так просто, як ми думали в нашій громаді. Діалог розпочався між населенням, міською радою та місцевими депутатами, однак це не призвело до конкретних результатів. Завдяки експертній підтримці Інституту громадянського суспільства та Програми «U-LEAD з Європою» ми отримали необхідну підтримку та досвід і змогли рухатися вперед. Ми почали мислити стратегічніше і працювати над спільними проєктами».

30.09.2019 - 16:36 | Переглядів: 10206

Приєднані зображення:

Теги:

Альона Бабак

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...