До яких країн для обміну досвідом вирушать учасники «Громада на мільйон. Спеціалісти» та які висновки зроблять: на презентації нового сезону стали відомі цікаві подробиці проекту

 

Під час презентації другого сезону соціального реаліті «Громада на мільйон. Спеціалісти» на «1+1», яка відбулась  11 вересня у Києві, стали відомі цікаві подробиці проекту. Зокрема, розсекретили декілька громад, що обмінюються досвідом. Так, зразкова вчителька школи Галицинівської громади опиниться у Фінляндії, де діти під час уроку можуть поводити себе абсолютно вільно, а лікар із Вознесенської громади вирушить до Естонії. В рамках обміну фахівців із туризму, до громади міста Теребовля приїде очільниця відділу культури й туризму Новоград-Волинської,  а на її місці опиниться молодий та креативний директор, який уміє заробляти гроші на всьому. Фахівець у галузі готельної справи із Білоберізки керуватиме лакшері-закладом у Німеччині, а гуру з питань культури Мереф’янської громади побачить, як організовують фестивалі у Франції.

Глядачі презентації також першими побачили частини випусків програми, а спеціально запрошені гості поділилися думками про те, як реформа з децентралізації змінює українське суспільство.

«Децентралізація успішна завдяки залученню членів громади - представників місцевого самоврядування, громадянського суспільства, мешканців. Це є досягненням реформи, і я думаю, що ви зможете побачити такі приклади у другому сезоні “Громади на мільйон. Спеціалісти”, - сказала Сюзан Фріц. - Отримання корисного досвіду - захоплюючий і креативний аспект цьогорічного сезону. Обмін спеціалістами додав програмі новий вимір, який дозволив людям повчитись одне в одного, вивчити кращі практики і досвід як всередині України, так і за її межами», ‒ розповіла Сюзан Фріц, Директорка регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода пригадав перший сезон проекту «Громада на мільйон», який вийшов на екрани у 2018 році: «Дуже приємно згадувати емоції минулого сезону «Громади на мільйон». Це була найцікавіша програма - вона у всіх викликала емоції, вона йшла від сили людського духу, який пробуджувався в тих громадах. Ми побачили, що в наших громадах є величезний потенціал, енергія, яка багато років була закритою. Я впевнений, що і минулий сезон програми, і новий відіграють дуже велику роль в процесі децентралізації як місії, яку ми маємо виконати для розбудови України».

Керівниця жанрового напрямку іміджевих проектів «1+1 Продакш», креативна продюсерка проекту  Алла Стащенко в першу чергу подякувала своїм колегам з «1+1 медіа», які натхненно працювали над створенням продукту,  та команді УКМЦ, якій належить ідея популяризації реформи децентралізації через іміджеві проекти, за плідну та гармонійну співпрацю, і наголосила, що героями реаліті стали найкращі фахівці об’єднаних громад України. Також продюсерка розповідає, як участь у соціальному проекті змінила свідомість представників українських громад: «Ми хотіли показати, яким потужним може бути бажання розвиватися, втілювати ідеї, досягати результатів. Ми самі перетворюємо Україну на успішну та квітучу Європу.  Та особливо я пишаюся тим, що ми зруйнували нічим не обґрунтовані комплекси наших учасників. Українці звикли вважати, що за кордоном усе краще: технології, послуги, фахівці. Але герої нашого проекту повертались і говорили: «То ми теж втілюємо подібні ідеї. Ми рухаємось у правильному напрямку. В Україні круто!» А вже зовсім скоро ми покажемо всім українцям, як насправді живуть мешканці іноземних громад, з якими проблемами зіштовхуються, та в чому ми їх уже перевершили».

Нагадаємо, за умовами другого міжнародного сезону проекту, учасники «Громада на мільйон. Спеціалісти» на тиждень вирушають до іншої громади на аналогічну посаду для обміну досвідом. Загалом, у новому сезоні взяли участь 16 фахівців з 6 європейських країн — України, Фінляндії, Німеччини, Італії, Естонії та Франції. Кожен із них відповідає за розвиток конкретної сфери в межах своєї громади: освіти, туризму, готельної справи, культури та медицини. Також досвідом обміняються молодіжні працівники, голови та старости громад.

Виробництво проекту на замовлення каналу «1+1» забезпечила команда «1+1 Продакшн» спільно з програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), за ініціативи партнера програми DOBRE — Українського кризового медіа-центру.

Сюжет про презентацію проекту:

 

 

Приєднані зображення:

Теги:

громада на мільйон

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...