Цифрові громади. Як досягати цілей ОТГ завдяки гнучкому підходу

 

Що відрізняє сучасну проактивну громаду зі значними амбіціями від пересічної ОТГ? Факторів, звісно, багато, і не останній з них — саме підхід до розвитку ОТГ. Успіху досягають ті громади, які мислять стратегічно, але при цьому вміють бути гнучкими, швидко адаптуються до нових умов та не бояться використовувати бізнес-підходи для власного зростання. Це стосується усіх складових розвитку громади, зокрема й присутності в онлайн-просторі.

Як досягати ключових цілей ОТГ завдяки agile, тобто гнучкому підходу до розвитку? У циклі статей "Цифрові громади" Програма DOBRE радить ОТГ, яким успішно зростати у діджитал-просторі, а також розглядає, як завдяки гнучкому підходу до розвитку онлайн-ресурсів досягати цілей громади.

 

Що таке agile?

 

Класично, це методологія розробки програмного забезпечення, яку застосовують ІТ-компанії перед запуском нових проектів. В основу підходу agile закладають “принцип ітерацій” — тобто створення частин продукту поетапно, один за одним. При цьому, компанії не прагнуть розробити ідеальний функціонуючий продукт за місяць — навпаки, розбивають завдання з розробки на тижні, і кожні сім днів перевіряють свій прогрес. 

Детальніше про agile рекомендуємо почитати у статті.

 

Чому agile ефективний та як його використати громадам?

 

  • Мінімізація ризиків. При ітеративному підході до створення будь-чого ви поліпшуєте проект поетапно, кожного разу отримуючи його кращу версію. Після запровадження окремого етапу, бачите шляхи оптимізації і плануєте завдання на наступний період. Так і з сайтом громади — бажано не поспішати створити ідеальний вебресурс одразу, а методично та покроково вдосконалювати його. Також, важливо багато тестувати — перевіряти, чи працює той чи інший інструмент, що в ньому можна змінити або деталізувати.

 

  • Адаптація до зовнішніх умов. У швидкоплинному світі виграє той, хто вміє швидко адаптуватися до змін умов роботи та нових викликів. От, наприклад, ви запланували створити новий відкритий робочий простір у громаді. Склали бюджет, знайшли підрядників, очікуєте, що проект буде готовий за рік. Однак, і тут доречно врахувати можливі зміни зовнішніх умов — наприклад, якщо курс валюти зміниться на 30%? Варто продумати такі ризики заздалегідь, а ще краще — аналізувати умови для проекту поетапно, щоб розуміти, куди та як рухатись далі у конкретний часовий проміжок.

 

Як досягти цілей ОТГ завдяки agile підходу?

 

Зрозуміло, що вебсайт — один з основних містків, що з’єднує вашу громаду зі світом — інвесторами, туристами, партнерами. Крім базового наповнення сайту, як-то новин, контактів, спробуйте й нові сервіси, що допоможуть досягти цілей вашої ОТГ на визначений період.

Наприклад, ви маєте за мету оголосити 2020 “роком партисипації у громаді”. Прагнете підвищити активність громадян, залучити їх до вирішення болючих проблем громади. Як це можна влаштувати?

Перетворіть сайт ОТГ на таке собі “місце притяжіння” корисних сервісів у сфері партисипації:

  • налагодьте систему прийому петицій — це дозволить вам завжди тримати руку на пульсі настроїв в ОТГ;
  • запустіть бюджет участі — синонім прямої демократії, що підкріпить сучасний імідж вашої ОТГ;
  • використовуйте можливість проводити онлайн-опитування від городян через зручний онлайн-інструмент.

Не намагайтесь запустити всі сервіси й одразу. Спробуйте почати з одного, підключити його, подивіться, як працюватиме. Оцініть ефективність, зробіть роботу над помилками, приступайте до розвитку наступного інструменту.

Такий шлях обрала Софіївська ОТГ при розробці нового офіційного вебсайту на платформі Dosvit. Спочатку фахівці громади створили базовий сайт з найнеобхіднішими компонентами: новини, контакти, профіль ОТГ. Згодом пішли далі — підключили додатки у галузі прозорості, підзвітності, як наприклад, відкритий бюджет.

Наразі сайт громади — повноцінне онлайн-представництво, що містить корисні додатки в усіх пріоритетних сферах життя, від залучення інвестора до збору звернень від мешканців.

 

Що варто спробувати вже зараз?

 

Проаналізуйте стратегію розвитку громади, подивіться, яких інструментів не вистачає на офіційному сайті для її досягнення. Підключіть новий сервіс, здійсніть оцінку його ефективності за певний період — і лише тоді рухайтесь далі.

Відтак, тестувати все та ніколи не боятися спробувати нове — така наша порада усім громадам, націленим на проактивний розвиток.


Добірку рекомендацій для сталого розвитку ОТГ у цифровому просторі шукайте за посиланням у рубриці “Цифрові Громади”. Дізнавайтесь, як розвивати сайт ОТГ за новим підходом, як зацікавити інвестора до реалізації спільних проектів та як сприяти бюджетній прозорості у ваших населених пунктах.

Теги:

Dosvit електронне врядування

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...