Успіх Теребовлі надихає жовківчан

Процес створення ОТГ – це завжди сумніви та побоювання. Частково це міфи, які поширюють політики, або противники реформи. Одним із поширених міфів об’єднання села і міста є те, що нібито всі гроші «осідатимуть» в місті. Ще один міф стверджує, що в селах нічого нема, тож містам немає сенсу їх утримувати. Якщо ретельніше вивчити це питання, то міфи не підтверджуються. Але часто тільки об’єктивними розрахунками фінансової спроможності неможливо переконати ключових осіб, від яких очікують прийняття потрібних рішень. Найкраще працює успішний приклад іншої громади, яка вже пройшла схожий шлях.

Місто Жовква – одне з найвідоміших туристичних перлин Західної України. За останні роки має хороші здобутки у сфері енергетики, електронного врядування та місцевої демократії. І загалом Жовкву можна назвати успішним містом районного значення. При цьому, з моменту старту реформи децентралізації місто не зробило жодної спроби створити ОТГ із сусідніми селами. Причин цього – кілька. Зокрема, формат Перспективного плану формування спроможних громад, який, на думку міського голови, не забезпечував потенційну ОТГ територіями для стратегічного просторового розвитку. Крім того, суміжні з Жовквою сільські ради, як правило, є дотаційними, з проблемною інфраструктурою, що також викликало побоювання.

 

 

Тому для розвінчування міфів необхідно було вибрати за приклад успішну міську громаду, створену на основі районного центру, з туристичною спрямованістю та таку, що об’єднала багато навколишніх сіл.

Після детального аналізу ОТГ з сусідніх регіонів, проведеного радниками Львівського ЦРМС, моделлю для наслідування було вибрано Теребовлянську міську ОТГ Тернопільської області.

Львівський ЦРМС, створений Програми «U-LEAD з Європою» спільно з тернопільськими колегами у вересні 2018 року організували навчальний візит для представників органів місцевого самоврядування Жовківського району в Теребовлянську міську ОТГ.

У 2015 році до складу Теребовлянської громади увійшли 14 місцевих рад: місто та 25 сіл. Більшість рад на момент об’єднання були дотаційними. Незважаючи на це та завдяки ефективному управлінню, громада з року у рік забезпечує зростання надходжень до бюджету, робить значні капіталовкладення в соціальну інфраструктуру, реалізовує потужні міжнародні проекти.

 

 

Під час зустрічі Сергій Поперечний, Теребовлянський міський голова, розповів, що громада об’єднала 25 сіл, з яких лише два були прибутковими, решта дофінансовувалися зі спільного бюджету. Тому, гроші з міста навпаки «пішли» у села і були витрачені на організацію послуг, інфраструктуру тощо. «У 2018 році, порівняно з 2017 роком, бюджет громади зріс на 17% і склав 190 мільйонів гривень, з яких більше 80 мільйонів становили власні надходження. Дванадцять мільйонів гривень громада отримала з Державного фонду регіонального розвитку, майже сім мільйонів – державна допомога на розвиток інфраструктури. Таких грошей у нашій громаді ніколи не було. Держава нас підтримує, і це добре. Але ми маємо розуміти, що держава постійно допомагати не буде. Ще рік – і ми повинні будемо жити своїми коштами, шукати міжнародних донорів. Треба думати, як заробляти і як створювати робочі місця», - наголосив Сергій Поперечний.

Представники Жовківщини на реальному прикладі змогли побачити можливості, які надає створення великої міської ОТГ, ознайомитися з інструментами наповнення бюджету, ефективними напрямками оптимізації соціальної інфраструктури, перевагами стратегічного планування громади.

Після візиту радники ЦРМС продовжили роботу з органами самоврядування потенційної Жовківської ОТГ, зокрема щодо формату Перспективного плану. За результатами аналізу демографії, об’єктів інфраструктури та показників доступності був запропонований формат, дещо більший, ніж передбачений діючим Перспективним планом.

Очевидно, що здобутий досвід позитивно позначився на об’єднавчих процесах Жовківської ОТГ. Вже 2 травня 2019 року Жовківський міський голова своїм розпорядженням ініціював створення Жовківської міської ОТГ у складі Жовківської міської та Воле-Висоцької, Глинської, Деревнянської, Замочківської, Зіболківської, Крехівської, Кулявської, Любельської, Мацошинської, Мокротинської, Новоскварявської, Сопошинської, Староскварявської, Туринківської сільських рад.

26 червня депутати Жовківської міської ради одноголосно підтримали ініціативу міського голови та дали старт процесу створення об’єднаної громади.

Очікуємо, що вже у найближчий час Жовківська міська ОТГ об’єднає Жовківську міську та 14 сільських рад району, а це 48 населених пунктів із населенням 34 тис 600 жителів із площею території 454 кв км.

 

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...