Навчальна поїздка голів ОТГ до Канади. Враження з перших уст

Навчальна поїздка голів ОТГ до Канади. Враження з перших уст

Третя міжнародна конференція з питань реформ в Україні, що проходила з 2 по 4 липня у Торонто, Канада, надала шанс двом країнам зміцнити свої зв'язки та відзначити досягнення України у впровадженні її поточних реформ. Вона також надала можливість 24 головам об'єднаних громад побачити децентралізацію Канади в дії.

У зверненні до учасників Міжнародної конференції Пітер Вагнер, керівник Групи підтримки України в Єврокомісії, зазначив: «Ми дивимося на голів новостворених громад і мерів міст як на опору і провідних новаторів реформи децентралізації. Висловлюємо нашу повагу до їхніх досягнень. Кожен із них є політичним стартапом. Коли вони починали працювати три роки тому, ніхто не знав, чим це завершиться. Саме завдяки їхнім зусиллям реформа є зараз такою успішною. Європейський Союз продовжуватиме підтримувати цю реформу».

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на Третій міжнародної конференції зазначив, що децентралізація є найуспішнішою реформою в Україні: «Деякі ключові моменти, які віддзеркалюють наші результати за останні роки – реформа, в першу чергу, змінила систему управління. Наразі створено 920 об’єднаних територіальних громад, які мають свої чіткі обов’язки, фінанси і повноваження. Спроможні громади покривають 45% території України, там мешкає майже 70% населення. І сьогодні в Торонто з нами 40 успішних лідерів ОТГ, які в майбутньому ще займуть свої місця в парламенті».

4 та 5 липня керівники громад відвідали муніципалітети Четем-Кент і округ Принс-Едвард за підтримки Програм «U-LEAD з Європою» та DOBRE і Проектів DESPRO та «Партнерство для розвитку міст» Проміс / Pleddg.

Денис Коротенко, Широківська сільська ОТГ, Запорізька область, зазначив: «Сподобався підхід до роботи депутатів громад в канадських селах. Обранці детально розбираються у справах громади, у кожного свій напрямок, комісії занурюються в потреби людей і спільно думають над їхнім вирішенням. Багато рішень приймається спільно з жителями, які активно долучаються до процесів. Наприклад, канадська громада під назвою Принц Едвард, яку ми відвідали, фіксує статистику і бачить, що населення старіє і з 6-ти шкіл на 25 тисяч населення вирішують залишити 4. Жителі це рішення підтримують і, оптимізувавши витрати, громада здобуває можливість розвивати школи технологічно і фахово, підвищувати якість освіти».

Олег Омелян, Кам'янка-Бузька міська ОТГ, Львівська область, підсумував: «Дякую за поїздку до Канади. Враження великі! Найперше – це відкритість у роботі місцевого самоврядування: трансляції у прямому ефірі, а також доступ до перегляду не дає можливості до спекуляцій, а показує прозорість роботи ради. Вражений також постійними консультаціями з громадскістю через створення робочих груп з числа мешканців та спеціалістів з важливих питань, обговоренням тієї чи іншої проблеми та намаганням зберегти свої традиції та ідентичність об’єднаних громад. Відсутність парканів біля будинків показує відкритість мешканців, а також усієї Канади. Для того, щоб покращити життя в Україні, потрібно починати змінювати погляди та ставлення людей до своєї громади, переконати їх брати на себе відповідальність у принятті рішення – у розмові з мешканцями графства я часто чув «наша громада», «ми спільно вирішили».

Ніла Островська, Красилівська міська ОТГ, Хмельницька область, також поділилась враженнями від поїздки: «Для мене дуже важливим було ознайомитись із публічністю та відкритістю місцевої влади, а також особливостями залучення громадських організацій до управлінських процесів в громаді. Велике значення для всіх жителів має процес прийняття рішень, залучення до обговорення всіх категорій місцевого населення. Обговорення української реформи децентралізації на міжнародному рівні свідчить про підтримку місцевого самоврядування в Україні нашими іноземними друзями. Наша поїздка в Канаду – це нова можливість побачити успіх децентралізації та впевнено йти вперед. Для Красилівської громади, де мешкає майже 27 тисяч населення, важливим є залучення інвестицій для створення переробної промисловості сільськогосподарської продукції, родючі українські землі дають можливість виробництва екологічно чистих продуктів харчування не тільки для України, а й для інших країн».

 

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть