Сільські голови Черняхівського району Житомирщини готові до об’єднання

У Черняхові відбулась публічна дискусія між головами сільських громад, керівниками району та фахівцями проєкту «Я – Громада!» на тему впровадження реформи децентралізації та створення об’єднаної громади в районі.

Дискусія відбувалась в рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «Я – Громада!», ініційованої Програмою «U-LEAD з Європою». Виконавцем кампанії є агенція Action Global Communications.

У Черняхівському районі вже створено дві громади Високівську та Вільську, які об’єднали 7 сільських рад. На сьогодні 17 сільських рад досі не можуть між собою домовитись про створення громади і втрачають державну підтримку, яку вони могли б отримати.

«За чотири роки реформи Високівська та Вільська громади отримали понад 65 мільйонів гривень підтримки від держави на відновлення інфраструктури. А 17 інших сільських рад не отримали нічого. За ці роки було 3 спроби об’єднати ті села, які лишились, на жаль «віз і нині там». Ми відкриті та готові працювати із сільськими головами. Будемо шукати порозуміння», - наголосив Микола Жилінський, голова Черняхівської РДА.

Команда проєкту «Я-громада!» презентувала присутнім головам громад, освітянам, фахівцям адміністрації та районної ради переваги та здобутки реформи децентралізації. Крім того, Дмитро Клименко, радник з комунікації Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, розповів учасникам про успіхи Житомирської області у процесі впровадження децентралізації.

«Житомирщина – лідер впровадження реформи в Україні, але досі в деяких районах є великі необ’єднані території. Причин такої ситуації кілька: політичні, бізнесові та інформаційні. У Черняхівському районі вони сплелись у міцний вузол, який заважає громадам рухатись далі», - переконаний Дмитро Клименко, радник з комунікації Житомирського ЦРМС.

В процесі дискусії Черняхівський селищний голова Іван Бабінський наголосив, що готовий четвертий раз подати ініціативу про створення громади із центром у Черняхові. Частина голів громад, присутніх на заході, погодилась на цю пропозицію.

«Ніхто із сільських голів не тримається своїх  посад. Головне, щоб у процесі об’єднання виграли громади та люди. Я готовий підтримати ініціативу Черняхова на об’єднання», - наголошує Петро Радченко Горбулівський сільський голова.

Інформаційна кампанія «Я – Громада!» передбачає проведення низки акцій та заходів у громадах, що не об’єднались для надання максимальної кількості інформації мешканцям громад про реформу, про переваги та загрози, які варто враховувати під час об’єднання.

4 липня дискусія відбулась у Черняхові, а вже 5 липня у Ружині буде діяти інформаційне містечко, під час роботи якого фахівці проєкту презентуватимуть реформу децентралізації для мешканців Ружина та навколишніх сіл.

«Переконати людину вийти із зони комфорту найважче, а об’єднання – це і є вихід із зони комфорту. Тому ми прагнемо максимально органічно та коректно розповісти про переваги та недоліки реформи, і, таким чином, підштовхнути громади до ініціювання процесу об’єднання», - розповідає Олена Слизюк, координатор проєкту.

Нагадаємо, що заходи Всеукраїнської інформаційної кампанії «Я – Громада» пройдуть у 39 населених пунктах в усіх областях України, за виключенням тимчасово окупованих територій.

05.07.2019 - 13:27 | Переглядів: 7652
Сільські голови Черняхівського району Житомирщини готові до об’єднання

Приєднані зображення:

Область:

Житомирська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...