Очільники українських громад переймають досвід канадських колег з провінції Онтаріо

У 1991 році Канада стала першою західною країною, яка визнала незалежність України. З тих пір дві країни підтримують тісті відносини. Третя міжнародна конференція з питань реформ в Україні, що проходила з 2 по 4 липня, не лише надала шанс Україні та Канаді зміцнити свої зв'язки та відзначити досягнення України у впровадженні її реформ. Вона також надала можливість 24 обраним головам об'єднаних громад побачити децентралізацію Канади в дії протягом двох днів візитів до рад, установ, комісій та громад провінції Онтаріо. Муніципалітети Четем-Кент і округ Прин-Едвард були відібрані як напрямки для двох навчальних поїздок керівників громад, що відбуваються за підтримки Програм «U-LEAD з Європою» та DOBRE і Проектів DESPRO та PLEDDG.

Маючи двадцятирічну практику об'єднання, канадські муніципалітети запропонували гостям з України широкі можливості для чесних і відкритих дискусій, поїздок на місця та вивчення канадського досвіду. Голови українських об'єднаних громад змогли перейняти практики ефективного управління після об'єднання, залучення громадян, місцевого економічного розвитку та надання послуг для мешканців.

У муніципалітеті Четем-Кент гості з України відвідали офіс мера і обговорили разом з експертами різних рівнів місцевого самоврядування переваги і недоліки об'єднання громад, прозорості місцевого самоврядування та фінансування інфраструктури. Наступними зупинками подорожі української групи стали: екскурсія об'єктом із відновлення класичних автомобілів RM Sotheby, відвідання місцевості Erieau Marina, пивоварні Бейсайд, заводу із очищення стічних вод Ері-Біч та бізнес-парку Блумфілд.

Мер округу Принс-Едвард Стів Фергюсон привітав учасників та познайомив їх із членами окружної ради, які виступили з промовами. Почавшись із питання ідентичності громади в реальності об'єднання, день, зрештою, вніс ще більший спектр питань і перспектив. Від об'єднання музеїв до місцевого економічного розвитку, від збереження темпів розвитку до особливостей виживання в умовах суворих канадських зим та впливу об'єднання на послуги водопостачання та водовідведення – українські делегати дізналися багато цікавого від місцевих колег, запрошених представити всі сфери життя громади: місцевий економічний розвиток, управління інфраструктурою, туризм, управління відходами, історію та культуру.

Денис Коротенко, Широківська сільська ОТГ, Запорізька область: «Сподобався підхід до роботи депутатів громад в канадських селах. Обранці детально розбираються у справах громади, у кожного свій напрямок, комісії занурюються в потреби людей і спільно думають над їхнім вирішенням. Багато рішень приймається спільно з жителями, які активно долучаються до процесів. Наприклад, канадська громада під назвою Принц Едвард, яку ми відвідали, фіксує статистику і бачить, що населення старіє і з 6-ти шкіл на 25 тисяч населення вирішують залишити 4. Жителі це рішення підтримують і, оптимізувавши витрати, громада здобуває можливість розвивати школи технологічно і фахово, підвищувати якість освіти».

Вадим Гаєв, Новопсковська селищна ОТГ, Луганська область: «Конференція, що наразі триває в Канаді, є надважливою міжнародною подією, яка дає можливість на експертному рівні обговорити хід реформ в нашій державі! Канада – важливий партнер України у розвитку та підтримці змін, що втілюються українцями. Такий формат зустрічі дає можливість прийняття рішень про співпрацю та нагоду дізнатися більше про ділові та інвестиційні можливості в Україні, що вкрай важливо для залучення додаткових ресурсів на місця».

Тамара Кір'ян, староста с. Пироги, Глобинська ОТГ, Полтавська область: «В канву сучасного розвитку округу Принс-Едвард органічно вплітається збереження та примноження культурної спадщини. Наявні п'ять музеїв об'єднані в мобільну мережу взаємодії та взаємопідтримки. У раді введена посада менеджера, який опікується історичними об'єктами. Цей досвід збереження та інтеграції історичної спадщини є важливим для прискорення децентралізаційних процесів в Україні, оскільки вивчення своєї минувшини допомагає визначити громаді свою унікальність, конкурентні переваги, руйнує радянські стереотипи та формує високу відповідальність за прийняття рішень».

Тарас Гордійчук, Острожецька сільська ОТГ, Рівненська область: «Ми мали чудову можливість почути від мера округу Принс-Едвард, як відбувалось об’єднання у цьому районі 25 років тому. Приємно знати, що пересічні мешканці беруть активну участь у творенні громади».

Олег Горбатюк, Рукшинська сільська ОТГ, Чернівецька область: «Ознайомлення з роботою ради округу Принс-Едвард наштовхнуло на роздуми про чисельність депутатів у наших радах, адже на 25 тисяч жителів округу у раді 12 депутатів (це одна з найчисельніших рад в провінції). Такі робочі платформи надзвичайно важливі для обміну досвідом об'єднання громад і формування громадського суспільства, адже це дає нам можливість уникати певних помилок».

Муніципалітет Четем-Кент складається з семи населених пунктів, які об'єдналися в 1998 році. Округ Принс-Едвард на півдні Онтаріо розташований на березі озера Онтаріо, можна назвати округом, але це муніципалітет. Структура нинішньої ради була сформована в 1997 році після об'єднання графства і десяти міст, сіл і селищ.

05.07.2019 - 10:43 | Переглядів: 6748
Очільники українських громад переймають досвід канадських колег з провінції Онтаріо

Приєднані зображення:

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...