Без змін до Конституції продовжувати децентралізацію ми можемо, а от закінчити – навряд чи, - В’ячеслав Негода

Майже усі політичні сили, що йдуть до парламенту, декларують підтримку місцевого самоврядування та курс на децентралізацію повноважень і ресурсів. У цьому питанні новій Верховній Раді і майбутньому Уряду вже є на що спертися – маємо власний п’ятирічний досвід децентралізації фінансів і створення спроможних громад, який 60 % українців вважають успішним. Наша реформа має також підтримку міжнародної спільноти, у тому числі Ради Європи, яка користується величезним авторитетом у світі в питаннях розвитку місцевого самоврядування. Усе це дає надію, що децентралізація в Україні продовжуватиметься і, як заплановано, буде завершена до кінця 2020 року.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час зустрічі з Генеральним секретарем Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреасом Кіфером.

«Сподіваюсь, що новий парламент внесе зміни до Конституції в частині децентралізації, на яких ми наполягали усі п’ять років. Без них, звичайно, можна продовжувати реформу, а от закінчити – навряд чи. Поки обласні та районні державні адміністрації виконуватимуть невластиві їм функції місцевого самоврядування, а обласні та районні ради не матимуть виконавчих комітетів, в країні буде неможливо створити ефективну систему самоврядування на усіх рівнях», - зауважив В’ячеслав Негода.

У свою чергу Андреас Кіфер зазначив, що Україна досягла значного прогресу у наближенні системи врядування в країні до положень європейської хартії місцевого самоврядування. За його словами, українська реформа не повторює жодну з європейських практик, рухається за демократичним сценарієм і має високі шанси на вдале завершення. «Ми спостерігаємо і допомагаємо Україні на шляху децентралізації, маємо спільний план дій у цьому напрямку, який разом вдало виконуємо. Впевнений, що ваші досягнення мають стати незворотними, бо ця реформа закладає зміни, які гарантують Україні успішне майбутнє», - сказав секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

19.06.2019 - 09:17 | Переглядів: 10288
Без змін до Конституції продовжувати децентралізацію ми можемо, а от закінчити – навряд чи, - В’ячеслав Негода

Теги:

В'ячеслав Негода Конституція

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...