Організація надання адміністративних послуг в ОТГ: результати опитування. Травень 2019 року

Опитування проводилось Асоціацією ОТГ за методичної та аналітичної підтримки Офісу реформи адміністративних послуг з метою вивчення думки ОТГ щодо організації надання адміністративних послуг.

Географія опитування: 37 міських, 60 селищних та 103 сільських ОТГ.

В опитуванні взяли участь 200 ОТГ – 25% від загальної кількості утворених ОТГ.
Станом на 1 квітня 2019 року в ОТГ утворено 148 ЦНАП, 66 (45%) із яких взяли участь в опитуванні.

Майже половина опитаних ОТГ надає послуги через старост, а саме 45%, що вказує на низьке використання інституту старост, як елемента системи надання аміністративних послуг на місцевому рівні, при цьому таке завдання має бути пріоритетним.

Досить великий відсоток опитаних ОТГ, а саме 40%, здійнює надання адміністративних послуг через власні структурні підрозділи, продовжуючи використовувати кабінетну систему та старі організаційні процеси при обслуговуванні мешканців ОТГ.

Майже рівними є частки надання адміністративних послуг через власні ЦНАП та ЦНАП РДА – 33% та 30% відповідно, при тому 16% опитаних ОТГ взагалі не планує утворювати власні ЦНАП, що вказує на низьку інституційну спроможність таких ОТГ в організації надання адміністративних послуг для їх мешканців.

Основними причинами не бажання утворювати власний ЦНАП серед опитаних ОТГ є: відсутність достатньої кількості коштів, щоб відкрити новий ЦНАП (40%), брак кваліфікованих кадрів (25%) та брак приміщень для ЦНАП (29%). 21% опитаних стверджує, що відсутня державна підтримка в організації роботи ЦНАП.

Найважливішими послугами, які потрібно надавати на місцевому рівні є адміністративні послуги, надання яких вже давно запроваджено через ЦНАП, а саме послуги із реєстрації місця проживання (94%) та реєстрації нерухомого майна (82%). Також важливим є надання послуг, які на даний час лише поодиноко надаються через ЦНАП, це – соціальні послуги (82%) та земельні послуги (73%).

Водночас більшість опитаних ОТГ не вважають за доцільне надавати послуги МВС та ДАБІ через ЦНАП. За важливість надання таких послуг через ЦНАП зазначили лише 22% та 23% опитаних ОТГ відповідно.

Простота запровадження адміністративних послуг через ЦНАП майже обернено пропорційно корелюється із важливістю надання таких послуг у ЦНАП. Так, наприклад, 23% опитаних зазначили про важливість надання послуг МВС у ЦНАП, при цьому 70% опитаних зазначили про складність запровадження такої послуги у ЦНАП.

93% опитаних зазначили про необхідність в обміні досвідом у сфері надання адміністративних послуг. Найкраще проводити такий обмін через організацію навчальних поїздок до ОТГ, де ЦНАП вже відкрито, про це зазначили майже 70% опитаних ОТГ, при цьому ефективність проведення конференцій із обміну досвідом відмітила лише половина опитаних.

Лише 38% опитаних ОТГ мають досвід співпраці із програмами та проектами міжнародної технічної допомоги, із них майже 90 співпрацюють із програмою ULEAD, 11% і – з GIZ та 5 % із ПРООН. Загалом 90% опитаних зацікавлені у такій співпраці.

Висновки опитування є ТУТ

12.06.2019 - 12:40 | Переглядів: 16264

Приєднані зображення:

Приєднані файли:

Теги:

опитування адміністративні послуги

Джерело:

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...