Розвиток гірських територій: Мінрегіон ініціював обговорення проекту Плану заходів

Від соціальних пільг – до інвестицій та розвитку малого та середнього бізнесу. Це коротко про те, як в ідеалі формувати політику розвитку гірських територій. Нещодавно Уряд схвалив програмний документ, яким запроваджується комплексний підхід до вирішення існуючих проблем розвитку гірських територій - Концепцію  розвитку гірських територій українських Карпат. Зараз триває активна робота над  Планом заходів з розвитку гірських територій українських Карпат. Попередній проект Плану Мінрегіон підготував. До нього ввійшли пропозиції місцевого самоврядування та виконавчої влади Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської та Закарпатської областей. Розробники також опиралися на моніторинг соціально-економічного розвитку гірських населених пунктів 2018 року. Для обговорення та узгодження ключових позицій проекту Плану зацікавлені сторони зібралися сьогодні у Карпатах - Вигодській об’єднаній громаді Івано-Франківщини. Захід організував Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко  зосередив увагу на основних напрямках розвитку територій Карпат. Мова йшла про забезпечення розвитку традиційних і найбільш перспективних для регіону видів господарської діяльності лісового та сільського господарства, відновлення лісів та оптимізації структури ландшафтів, реалізацію економічних проектів, створення кластерів та інших новітніх організаційних форм виробничо-господарської діяльності. Серед пріоритетів – і збереження та підтримка історико-культурної спадщини, традиційних ремесел місцевого населення, створення умов для подальшого розвитку сільського та екологічного туризму в Карпатському регіоні.

На чільному у місці - розвиток транспортної і інформаційної інфраструктури. Урядовець наголосив, що саме доступність до основних адміністративних, соціальних та бізнес послуг є запорукою інвестиційної привабливості території  та її швидкого розвитку.

«Передумовою розвитку інфраструктури має стати розроблення схеми планування гірських територій українських Карпат. Вона має врахувати розвиток господарського комплексу, транспортної та інженерної інфраструктури, системи розселення, поліпшення стану навколишнього природного середовища і інші аспекти, які мають істотне значення для створення сприятливих умов для життя, охорони здоров’я населення, праці та відпочинку», - зазначив Геннадій Зубко.

В контексті підготовки Плану заходів з розвитку гірських територій українських Карпат, в Мінрегіоні  поділилися цікавими ідеями проектів, які запропонували в регіонах. До прикладу, на Івано-Франківщині пропонують споруджувати вітрові електростанції, гірськолижний комплекс, на Закарпатті  - сироварні, цехи з переробки грибів, ягід, а ще – вирощування лікарських рослин та виготовлення з них чаїв.

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода зазначив, що успішна реалізація завдань і заходів з розвитку гірських територій залежить, насамперед, від максимально узгоджених дій органів влади усіх рівнів, розвитку державно-приватного партнерства та ефективного використання існуючих фінансових інструментів.

«Положення Концепції мають бути імплементовані у стратегічні та програмні документи регіонального розвитку. Пріоритетні завдання розвитку гірських територій мають бути чітко визначені у кожній регіональній стратегії розвитку та у планах заходів з їх реалізації. А далі – покрокове виконання. Програмний документ розрахований до 2027 року. Цього часу достатньо, щоб закласти фундамент якісного життя горян і подальшого розвитку гірських територій, - наголосив В’ячеслав Негода.

За його словами, після сьогоднішнього обговорення проекту Плану заходів розвитку гірських територій українських Карпат, Мінрегіон фіналізує документ та винесе на широке обговорення.

Нагадаємо, минулого року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив запровадити постійний моніторинг соцекономрозвитку гірських територій і, разом з тим, надати комплексне бачення вирішення їх проблем. Відповідну робочу групу очолив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

23.05.2019 - 14:49 | Переглядів: 11866
Розвиток гірських територій: Мінрегіон ініціював обговорення проекту Плану заходів

Теги:

В'ячеслав Негода Геннадій Зубко гірські території

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 липня 2024

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника Долинської ТГ

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника...

Голова Долинської громади Івано-франківської області Іван Дирів про те, як його громада «постачає світло» державі і...

03 липня 2024

Успішна стратегія - здорова громада: як ефективно спланувати розвиток медичної сфери на місцях

Успішна стратегія - здорова громада: як...

Сьогодні вже нікого не треба переконувати у важливості стратегічного планування та його ролі у забезпеченні сталого...

03 липня 2024

Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

Культура та креативні індустрії для сталого...

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та...

03 липня 2024

Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Громада з туристичними та медійними амбіціями:...

Царичанська селищна громада одна із найстаріших на Дніпропетровщині – перші згадки про цей край датуються 1604 роком....