Міжмуніципальне співробітництво - у Чернігові вивчали польський досвід

Міжмуніципальне співробітництво – інструмент, який дає можливість громадам разом вирішувати складні та спільні проблеми, з якими вони не можуть впоратися поодинці. Тема такої співпраці стала приводом для проведення міжнародної конференції "Реалізація проектів регіонального розвитку на засадах міжмуніципального співробітництва: польський досвід", яку організували Чернігівський центр підвищення кваліфікації, НГО "Сіверський інститут регіональних досліджень" та Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Участь у заході взяли представники Асоціації гмін басейну річки Віслока (Польща), заступник міністра інформаційної політики України, керівники Чернігівської області, представники об’єднаних територіальних громад Чернігівщини, експертних організацій та департаментів. Модерував обговорення Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС.

Досвідом співпраці між гмінами та реалізації спільних проектів ділилися представники Асоціації гмін басейну річки Віслока, які протягом тижня в рамках навчального візиту «День Європи – 2019: співпраця польських гмін та українських територіальних громад для зміцнення місцевого самоврядування» перебувають на Чернігівщині та знайомляться з результатами реформи місцевого самоврядування в Україні.

Олександр Мисник, голова Чернігівської ОДА, підкреслив, що обмін досвідом у налагодженні міжмуніципального співробітництва, залученні інвестицій, реалізації проектів та розвитку економічного потенціалу гмін та воєводств Польщі є корисним для представників громад Чернігівщини. «Досвід Польщі має для нас величезне значення. Ви успішно пройшли той шлях, на якому ми поки зробили тільки перші кроки. Разом з тим, я переконаний, що побувавши у наших громадах, ви також побачите чимало цікавого і корисного для себе», - сказав керівник облдержадміністрації.

Анджей Чернецький, голова правління Асоціації гмін басейну річки Віслока, розповів: "Кілька років тому 22 гміни об'єдналися в Асоціацію гмін басейну річки Віслока задля реалізації спільних проектів та залучення інвестицій". За його словами на території цих гмін проживають понад 300 тисяч мешканців. За роки співпраці вдалося реалізувати проекти на суму понад 140 млн євро.

«Поліпшити екологію, спорудити сонячні електростанції, збудувати сотні кілометрів каналізації та водогону нам вдалося тільки тому, що гміни не вважали себе окремою державою чи царством, а діяли на спільне благо», — підкреслив Анджей Чернецький. Він також висловив готовність свою і своїх колег передавати набутий досвід та підтримувати ініціативи в українських громадах.

Чернігівщина впевнено тримає лідерські позиції у впровадженні реформи місцевого самоврядування. Про нюанси та особливості децентралізації на Чернігівщині розповіла Олександра Хомик, директор Департаменту економічного розвитку ОДА. За її словами громади Чернігівщини демонструють позитивні результати у своїй діяльності та реальні зміни.

"Результати децентралізації та реформи місцевого самоврядування в Україні є очевидними. Це констатують як українські так і європейські експерти. Але реалізувати реформи було складніше, якби не міжнародна допомога та підтримка міжнародних організацій", - зазначила Ірина Кудрик, директорка Чернігівського ЦРМС. Вона презентувала роботу Чернігівського ЦРМС та розповіла як Програма «U-LEAD з Європою» допомагає в формуванні та функціонуванні ОТГ Чернігівської області.

Одним із напрямків експертної підтримки фахівців Центру є допомога у налагодженні міжмуніципального співробітництва. Людмила Чабак, радниця з питань децентралізації Чернігівського ЦРМС, розповіла про міжмуніципальне співробітництво громад в Україні та Чернігівській області. "Громади об'єднують зусилля задля розв’язання тих проблем, які поодинці вони вирішити не в змозі", - розповіла Людмила Чабак. За її словами в Чернігівській області зацікавленість у міжмуніципальній співпраці зросла в цьому році. Вже в регіоні зареєстровані 12 договорів ММСП: дві ініціативи у сфері комунальних послуг, шість у напрямку соціального захисту та забезпечення і чотири в інших сферах.

Після виступів спікерів відбулася дискусія та обмін кращими практиками у напрямку міжмуніципального співробітництва.

Візит польської делегації на Чернігівщину триватиме до 18 травня. Це відповідь на запрошення тринадцяти голів ОТГ області до Польщі у травні 2018 року. 

Програмою перебування делегації Асоціації гмін басейну річки Віслока передбачено відвідання Кіптівської, Менської, Сновської, Корюківської, Батуринської, Плисківської ОТГ та об'єктів їх інфраструктури, а також безпосереднє знайомство із їх роботою, проблемами, досягненнями, бажаними та можливими шляхами співпраці. Крім того, передбачаються візити до Славутича та Чорнобильської зони відчуження, а також екскурсії по історичних місцях Чернігова та області, знайомства з рекреаційно-туристичними зонами, природними, виробничими та іншими об'єктами.

Довідково.

Асоціація гмін басейну річки Віслока (Związek Gmin Dorzecza Wisłoki) – добровільне об'єднання гмін Підкарпатського та Малопольського воєводств Республіки Польща, що виникло в 1998 р. як прояв міжмуніципального співробітництва (для проекту з очищення русла річки Віслока). Після досягнення цієї мети Асоціація продовжила свою діяльність, реалізуючи різні проекти, спрямовані на розвиток території, серед них найбільші – щодо використання відновлювальних джерел енергії, розвитку спортивної інфраструктури, а також відстоювання інтересів своїх членів. На сьогодні до складу Асоціації входять 22 гміни. Правління знаходиться у м. Ясло (Підкарпатське воєводство).

16.05.2019 - 10:38 | Переглядів: 9038

Приєднані зображення:

Теги:

співробітництво

Область:

Чернігівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...