Міжмуніципальне співробітництво як фактор єднання громад Вінниччини

Виїзний семінар з питань розвитку міжмуніципального  співробітництва на Вінниччині пройшов у с.Ободівка Тростянецького району. Захід організували експерти Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за пітримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. Сприяння проведенню зустрічі надала  Ободівська  сільська рада. До обговорення  механізмів міжмуніципального співробітнитцва та проектів розвитку громад організатори семінару запросили  представників Тростянецького, Чечельницького, Крижопільського, Бершадського та Чернівецького районів Вінниччини, а також депутатів обласної ради, працівників виконавчих органів місцевого самоврядування, підприємців.

Радник  Вінницького ЦРМС з питань децентралізації  Євген Шаповалов акцентував увагу на широких можливостях міжмуніципального співробітництва  громад.

«Співробітництво територіальних громад є основою для сталого економічного розвитку. Ободівська громада успішно користується інструментами ММС. Так, в рамках 15 обласного конкурсу  був реалізований проект  із сортування та переробки сміття, були закуплені контейнери та збудовані відповідні майданчики. Сьогодні громада  розпочинає новий проект у сфері дитячого туризму та оздоровлення – відновлення роботи  табору відпочинку «Подільська казка». З огляду на досвід Ободівської громади  ми  запросили посадових осіб кількох районів  для того, що поглибити знання представників громад у сфері ММС та запропонувати  певні галузі, у яких можна успішно імплементувати міжмуніципальне співробітництво, а це: благоустрій, комунальне господарство, безпека, соціальні послуги  і от, як приклад, оздоровлення дітей.  Дитячий заклад потребує затвердження ряду нормативних документів Міністерства соціальної політики, Міністерства сім’ї,  молоді і спорту та інших законодавчих актів, що мають бути враховані під час реалізації проекту», - повідомив Євген Шаповалов.

Під час семінару експерти  ЦРМС Інна Святна та Віталій Швець роз’яснили  учасникам питання  фінансового забезпечення виконання  угод ММС.

«Ободівська громада успішно займається збиранням і сортуванням сміття, але у багатьох громад є дві проблеми у даному напрямку – люди не завжди платять за послуги  і комунальні підприємства  можуть бути збитковими, тож дієвим механізмом є впровадження посади  інспектора з благоустрою. Потрібно шукати всі можливості , щоб комунальні підприємства починали заробляти, адже це кошти громад та шлях до розвитку», - зазначив Віталій Швець.

В ході зустрічі присутні  ознайомились із досвідом впровадження міжмуніципального співробітництва  в Ободівській громаді. Голова сільської ради Ободівки Костянтин Ременюк  презентував новий проект громади – дитячий оздоровчий табір «Подільська казка».

«6 років дитячий табір був «законсервований», але нещодавно ідея відновлення роботи закладу отримала поштовх.  Діти Ободівської громади самі придумали назву, тож  сьогодні це «Подільська казка».  Ми дякуємо депутату обласної ради Геннадію Мазуру за підтримку  цієї ініціативи. На даному етапі опрацьовується проектно-кошторисна документація, вже  вкладено 300 тис. грн на відбудову водогону та системи водовідведення закладу завдяки участі  в обласному конкурсі  проектів соціально-економічного розвитку, а  в цілому проект буде коштувати близько 20 млн грн. У планах – сучасні будинки для розміщення дітей,  спортивні, ігрові майданчики, зони відпочинку – все буде поділено на сім тематичних зон. Завдання – здешевити путівку, і ось тут  має спрацювати міжмуніципальне співробітництво. Адже путівка вартістю 4-5 тис. грн є  дорогою для сільської родини.  Ми плануємо залучити кошти  8 громад, і всі учасники проекту зможуть отримати послуги з оздоровлення дітей зі знижкою 25%. У нас є пропозиція: громади можуть взяти кілька приміщень, відбудувати їх та використовувати, тобто стати співучасниками проекту. Головна наша ціль – це мінімум бетону, все  має бути  екологічно, чисто, природньо,  харчування – тільки органічне. На зустрічі присутні  представники виробництва «VILLA MILK» - у них  екологічно чиста молочна продукція, і ми залучимо їх до проекту.  «Подільска казка» - це поштовх для розвитку здорового покоління.  Ми маємо досвід і не ховаємо його. От сьогодні приїхали представники кількох районів, ми запрошуємо сусідів долучитись і разом  вирішувати  питання розвитку громад, так працює місцеве самоврядування і так будується справжня демократія», - зазначив  Костянтин Ременюк. Під час зустрічі учасники оглянули  територію дитячого закладу, провели дискусію із питань  впровадження міжмуніципального співробітництва  та отримали консультації від фахівців.

Приєднані зображення:

Теги:

співробітництво

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...