Івано-Франківська громада розробляє Статут майбутньої ОТГ

Івано-Франківська громада першою в Україні серед обласних центрів вирішила розробити Статут ОТГ на етапі приєднання сільських рад. Проект Статуту великої громади, розроблений спільно з експертами Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, презентували 26 лютого.

«Статут Івано-Франківської ОТГ важливо обговорювати і доопрацьовувати вже на етапі створення великої міської громади. Адже він визначатиме принципи та первинні механізми взаємин всіх учасників об’єднання. Статут врегулює правовідносини між учасниками об'єднання, захищатиме села і гарантуватиме дотримання їх прав у складі Івано-Франківської міської громади, а також передбачатиме обов’язки кожного учасника об'єднання», - наголосив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Він також додав, що в Україні вже 24 міста обласного значення завершили процес приєднання навколишніх сільських рад за спрощеною процедурою і отримали статут об’єднаної територіальної громади. Серед обласних центрів – Житомир і сусідній Тернопіль.

Проект Статуту Івано-Франківської об’єднаної територіальної громади визначає права та обов’язки мешканців громади, принципи та механізми їх участі у здійсненні врядування на місцевому рівні, контролю за роботою органів влади, можливості участі у розподілі бюджету і багато іншого. Зокрема, проектом визначені поняття громадської експертизи, місцевих ініціатив та консультацій із громадськістю, порядок проведення яких деталізований доданими положеннями. Документ також визначає статус та повноваження старости, закріплює за ним місце у виконавчому комітеті ради ОТГ.

У презентації проекту Статуту взяв участь міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який наголосив, що Івано-Франківськ вже зробив перші кроки на шляху створення ОТГ. Івано-Франківська міська рада вже прийняла необхідне рішення та надіслала запрошення 22 сільським радам.

«Я особисто провів ряд зустрічей у сільських радах, які можуть приєднатись до міста. Їм наразі запропоновані Меморандуми про співпрацю, які визначають сфери спільних інтересів міста і сільських рад, пріоритетні розвиткові проекти. Сьогодні у Центрі розвитку маємо широке представництво саме сільських рад, тож ще раз повторюю, що місто відкрите до співпраці і діалогу. А спільне напрацювання Статуту громади зніме дуже багато запитань», - зазначив Руслан Марцінків.

За словами міського голови Івано-Франківська, перемовини з сільськими радами триватимуть і далі, а спільно з експертами та сільськими радами продовжиться робота над Статутом громади. Руслан Марцінків також висловив переконання, що до завершення 2019 року Івано-Франківську вдасться в якості пілотного проекту приєднати декілька сільських рад і розпочати роботу в статусі об’єднаної територіальної громади.

«Важливо довіряти, домовлятись, об’єднувати зусилля. Керуючись цими трьома принципами ми спільно робимо ще один крок на шляху створення Івано-Франківської об’єднаної територіальної громади, долаємо недовіру і шукаємо точки дотику, визначаємо спільні пріоритети. Усе це робиться, щоб об’єднання відбувалося на рівних і взаємовигідних умовах як для села, так і для міста Івано-Франківська, а не з позиції сильнішого і слабшого», - говорить Руслан Панасюк.

В рамках заходу своїм баченням і досвідом приєднання сільських рад до міста обласного значення поділився представник першої міської громади з центром в місті обласного значення – Коломийської, яка була створена минулого року. Керуючий справами Коломийської міської ради Тарас Кухтар зазначив, що у Коломийській громаді механізми співпраці з сільськими радами напрацьовувались з врахування побажань сільських рад. Так напрацювали і нормативно затвердили процедуру погодження через громадські ради в селах усіх майнових та земельних питань щодо сільських рад у складі Коломийської об’єднаної громади.

За його словами, зараз Коломийська міська громада розробляє Статут, який врахує багато з уже практично напрацьованих механізмів роботи. Якби Статут був напрацьований раніше, то багато організаційних питань вирішувались би швидше.

27.02.2019 - 12:04 | Переглядів: 8453
Івано-Франківська громада розробляє Статут майбутньої ОТГ

Приєднані зображення:

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...