З’явилися Методичні рекомендації для розробки Статуту територіальної громади

За ініціативи Мінрегіону експерти розробили Методичні рекомендації щодо створення Статуту територіальної громади, а також зразки документів для організації участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення ЗАВАНТАЖИТИ DOC   ЗАВАНТАЖИТИ PDF).

«Якщо громада зацікавлена у розвитку своєї території, вона має створити механізми участі мешканців у прийнятті управлінських рішень. Люди повинні бути залученими до життя громади, чітко розуміти, як і на що можуть впливати, чим можуть допомогти і з кого спитати. Локальним документом, у якому громада прописує особливості участі громадян, є Статут територіальної громади. Але не скрізь є фахівці, здатні розробити якісний Статут. Тому Міністерство спільно з неурядовими експертами створили методичні рекомендації, що мають значно полегшити громадам завдання розвитку форм прямого народовладдя», - прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, законодавство не зобов’язує громади приймати свої статути. Разом з тим, статут є єдиним документом, що ухвалюється на місцевому рівні, яким можна визначити порядок проведення загальних зборів громадян та реалізації місцевих ініціатив.

У Методичних рекомендаціях запропонована примірна структура статуту територіальної громади, де визначено права, обов’язки, форми участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення, засади громадського контролю та звітування посадових осіб місцевого самоврядування тощо.

Методичні рекомендації створені в рамках робочої групи з питань місцевої демократії Ради донорів з питань децентралізації в Україні, до якою спільної роботи фахівців Мінрегіону, Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, асоціацій органів місцевого самоврядування, фахівців та експертів у сфері місцевої демократії та статутної нормотворчості.

Рекомендації мають виключно інформаційний характер.

Завантажити Методичні рекомендації зі створення Статуту територіальної громади можна на сайті Мінрегіону та у нашій онлайн-бібліотеціЗАВАНТАЖИТИ DOC   ЗАВАНТАЖИТИ PDF.

20.02.2019 - 18:24 | Переглядів: 32648
З’явилися Методичні рекомендації для розробки Статуту територіальної громади

Теги:

В'ячеслав Негода участь громадян

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

09 травня 2024

«Маємо надзвичайно переконливі результати». Олексій Кулеба підбив підсумки Другого Міжнародного Саміту міст та регіонів

«Маємо надзвичайно переконливі результати»....

  Виконавчий секретар Президії Конгресу місцевих та регіональних влад, заступник керівника Офісу Президента...

09 травня 2024

Муніципальні та регіональні партнерства — це ще один драйвер нашої євроінтеграції, - Денис Шмигаль

Муніципальні та регіональні партнерства — це ще...

Практика муніципальних та регіональних партнерств — це частина українського відновлення, яка відмінно себе...

09 травня 2024

09 травня 2024

Народовладдя на рівні місцевого самоврядування: законопроект ухвалений в цілому

Народовладдя на рівні місцевого самоврядування:...

9 травня 2024 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №7283 щодо народовладдя...