Україні вдалося зробити значний поступ у створенні умов розвитку громад і регіонів, - у Комітеті регіонів ЄС-Україна звірили «годинники» децентралізації

Результати децентралізації в Україні та дорожню карту нового етапу реформи на період до 2020 року представили сьогодні в Брюсселі на Шостому засіданні робочої групи Комітету регіонів ЄС – Україна з питань децентралізації. Українську делегацію очолив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Європейський Союз є ключовим партнером України у побудові нової, ефективної системи місцевого самоврядування – повноважного, забезпеченого ресурсами і з високим рівнем відповідальності. Очільник української делегації відзначив, що перший етап реформи, 2014-2018 роки, продемонстрував правильність обраного шляху. Ключовий наголос - Україні вдалося зробити значний поступ у створенні умов для розвитку громад і регіонів.

«Ми цінуємо підтримку європейських партнерів. Їх досвід, експертні консультації допомагають нам рухатися швидше шляхом децентралізації, ніж це робили інші країни. Тепер, як відзначають наші партнери, і досвід України є взірцем для наслідування», - сказав В’ячеслав Негода.

Головним чинником для результативності реформи, за його словами, є підтримка українським суспільством дій Уряду у побудові нової системи місцевого врядування.

«Було б неправильним проводити реформу, не опираючись на думку українського народу. Щороку діагностуємо, як зміни оцінюють люди і чи підтримують їх. За результатами четвертої хвилі соціологічних досліджень, які ми провели в минулому році за підтримки програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», 58 % населення країни, у порівняні з 19% у 2015 році, вважають, що реформа місцевого самоврядування потрібна.    61 % жителів об’єднаних громад відзначають покращення якості послуг у своїх населених пунктах. 80 % населення України обізнані про реформу місцевого самоврядування. Така висока підтримка суспільства зобов’язує. І протягом найближчих двох років маємо виконати ще багато завдань, аби завершити децентралізацію», - зазначив перший заступник Міністра.

Він представив також детальний план дій України в контексті нового етапу децентралізації, запланованим Урядом на найближчі два роки.

Довідка

Фіскальна децентралізація в Україні, яка була одним з перших кроків реформи, сприяла зростанню місцевих бюджетів: з 70 млрд грн в 2014 році до  234 млрд грн у 2018 році. Значно зросли бюджети новоутворених об’єднаних громад - з 5 млрд грн – це показник 2016 року до 20 млрд грн у 2018 році.  В результаті також зросла частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України, яка склала 52 %.

Робота в напрямку муніципальної консолідації сприяла створенню на сьогодні 878 ОТГ.

646 ОТГ протягом 2018 року передано із державної у комунальну власність землі сільськогосподарського призначення 1млн 451 тис га. Процес передачі землі буде продовжуватися і в цьому році.

 В управління місцевим органам влади передано 123 тис км доріг з відповідним ресурсним забезпеченням на їх утримання  в обсязі 26,2 млрд грн. У спеціальному фонді Держбюджету на 2019 рік передбачені кошти для Державного дорожнього фонду в сумі 50,4 млрд грн.

Якісні та доступні послуги для громадян  – одне із ключових завдань реалізації реформ. Створено 779 Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), з них:

  • 125 Центрів надання адміністративних послуг в ОТГ, з них:
  • 44 утворено у 2018 році.

Результатом формування Нового освітнього  простору є створення сучасних шкіл, які відповідають новим стандартам умов та якості освіти. З 2016 року кількість створених опорних шкіл зросла з 178 до 753, в яких навчається 120 тис дітей.

Першими кроками формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги у сільський місцевості стало формування сільських амбулаторій, яких має бути 4223. Вже створено 517 нових сучасних амбулаторій. Придбано – 513 службових автомобілів за рахунок субвенції на розвиток медицини у сільській місцевості.

У 41,5 рази в 2019 р., порівняно з 2014 р. зросла державна підтримка регіонального та місцевого розвитку, яка надається у вигляді:

  • Субвенції на соціально-економічний розвиток – з 0,5 млрд. грн. у 2014р до 4,7 млрд. грн.
  • Державного фонду регіонального розвитку – з 2,9 млрд. грн. – у 2015р. до 7,7 млрд. грн.
  • Субвенції на інфраструктуру ОТГ – з 1,0 млрд. грн. – у 2016р. до 2,1 млрд. грн.
  • Коштів на будівництво спортивних об’єктів – з 0,27 млрд. грн. у 2017р. до 0,75 млрд. грн.
  • Субвенції на розвиток медицини у сільській місцевості – з 4 млрд. грн. у 2017 р.
  • до 5 млрд. грн.
  • Коштів на підтримку секторальної регіональної політики – з 0, 65 млрд. грн. до 0,5 млрд. грн.

Деталі результатів децентралізації ТУТ. Новий етап реформи - ТУТ

13.02.2019 - 15:45 | Переглядів: 9225
Україні вдалося зробити значний поступ у створенні умов розвитку громад і регіонів, - у Комітеті регіонів ЄС-Україна звірили «годинники» децентралізації

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...