«Ми за те, щоб ростити здорове покоління» – в Полянській ОТГ відкрили спортивну школу

«Умови тренування у нас взагалі шикарні. Маємо штучний газон для занять футболом, всі умови для тренувань з волейболу, – директор дитячо-юнацької спортивної школи Полянської ОТГ Станіслав Тороні не приховує задоволення від умов, які надала об’єднана громада для облаштування та роботи ДЮСШ. – Напередодні зими Іван Іванович (голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький. – Авт.) подарував нам спортивний інвентар – м’ячі, різні бар’єрчики, манішки. Взимку ми тренуємося у закритому приміщенні. Для занять маємо все необхідне. А коли потепліє – перейдемо на штучний газон».

Полянська ДЮСШ почала працювати з 1 вересня 2018 року. Директор пояснює, що спортом школярі громади займалися й до того, але спортивна школа виводить рівень занять на значно якісніший рівень. «Потреба в ДЮСШ була тому, що діти охочіше ходять сюди, ніж на позашкільні заняття спортом. Вони знають, що тут більша перспектива, вони будуть представляти свою спортивну школу, свою об’єднану громаду на змаганнях різних рівнів. Це набагато цікавіше, ніж просто ходити на тренування, але ні з ким не змагатися», – говорить він.

Натхненником відкриття ДЮСШ став голова ОТГ Іван Дрогобецький. «Створення спортивної школи стало наслідком нашої програми громадського здоров’я, – розповідає він. – Одним із пріоритетів громади ми визначили охорону здоров’я, а саме – маємо на меті виховувати здорове покоління. Тому відкриття спортивної школи було питанням №1. Коли ще починати займатися спортом, в 40 років? Звичайно, до спорту треба привчати дітей з дитинства. Спорт їх дисциплінує і дозволяє рости здоровішими».

Пан Дрогобецький пояснює, що з точки зору законодавства відкрити спортивну школу в громаді зовсім нескладно. Однак органи місцевого самоврядування не поспішають цього робити, оскільки  ДЮСШ повинна на 100% фінансуватися з місцевого бюджету. «Зазвичай, це і є причиною, чому в селах не відкривають спортивні школи. Доходи сільрад рідко дозволяють витрачати кошти на такі речі. Для прикладу, утримання ДЮСШ Полянської ОТГ обходиться в майже мільйон гривень на рік. Друга проблема – відсутність спортивних баз. Дітям просто немає де займатися. Ну відкриємо ми спортивну школу – а далі що?»

В Поляні проблем із базою немає. Її безкоштовно надала у користування управлінню освіти місцева ГО «Олімпія». Зараз там функціонують дві спортивні секції – футбольна (4 вікові групи) та волейбольна (дві вікові групи), в яких займаються 80 дітей. 

«Спочатку в секції записувалися досить активно. Потім настало деяке затишшя, після чого батьки знову активізувалися. Я так розумію, після перших вражень від дітей, які пішли на заняття спортом, інші також захотіли віддати своїх дітей. Ми часто спілкуємося з батьками. Поки що відгуки у них лише позитивні», – каже Станіслав Тороні.

Цікавий момент: до ДЮСШ приймають не лише дітей, що проживають на території Полянської громади, тут раді всім охочим. «Ми знаємо, що до спортивної школи записуються діти, які не проживають на території ОТГ, але нічого проти не маємо. Тому що мета у нас – оздоровити націю, а не громаду. Хай приходять і займаються», – пояснює Дрогобецький.

Хоча школа працює менше, ніж півроку, тут вже планують розширятися, вводити заняття з нових видів спорту та реєструватися на змаганнях різного рівня. За словами директора школи, зараз фахівці відстежують запити населення й визначають, який новий вид спорту зацікавить школярів найбільше. Дуже ймовірно, що найближчим часом відкриється секція карате, розглядають також можливість займатися важкою атлетикою. Спорядження та інвентар для цього виду спорту в Полянській ДЮСШ мають. Питання лише, чи зацікавляться важкою атлетикою школярі.

Іван Дрогобецький не приховує, що відкриваючи ДЮСШ, в Полянській ОТГ думали, зокрема, й про перспективу в дорослому спорті та спортивну славу громади. «Наступного року плануємо подати заявку на участь у дитячо-юнацькій футбольній лізі. Однозначно будемо заявлятися на чемпіонат області з карате. Власне, в цьому й сенс – щоб діти займалися і показували результати. А в перспективі плануємо, щоб випускники нашої ДЮСШ ставали гравцями футбольного клубу «Поляна». Важкоатлети у нас теж мають свої традиції. Так, у нашому залі в 12 років почав займатися штангіст Владислав Безик. Зараз він член збірної України з важкої атлетики. Це наш вихованець і наша спортивна зірка. Я дуже хочу, щоб таких зірок у нас ставало більше», – ділиться очікуваннями голова Полянської ОТГ.

30.01.2019 - 10:13 | Переглядів: 16080
«Ми за те, щоб ростити здорове покоління» – в Полянській ОТГ відкрили спортивну школу

Приєднані зображення:

Теги:

молодь освіта спорт

Область:

Закарпатська область

Громади:

Полянська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

03 вересня 2024

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла створити веломаршрут на території чотирьох громад

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла...

31 серпня в Коломиї на Івано-Франківщині офіційно відкрили веломаршрут «Роверове Покуття», створений за підтримки...

29 серпня 2024

Згуртованість та синергія: досвід Козельщинської громади Полтавщини

Згуртованість та синергія: досвід...

Якісні зміни у громаді відбуваються не лише завдяки фінансовому ресурсу. Визначальну роль відіграє мотивація та...

27 серпня 2024

4 млн євро від всіх доступних програм ЄС — секрети успіху Івано-Франківська

4 млн євро від всіх доступних програм ЄС —...

15 управлінців громад із Харківської, Запорізької, Сумської, Одеської та інших областей України тиждень в рамках...