Децентралізація на Харківщині: підсумки та плани

У Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, відбувся круглий стіл, під час якого учасники зустрічі обговорили підсумки реалізації реформування місцевого самоврядування і децентралізації на Харківщині у 2018 році та планування спільної діяльності на 2019 рік.  

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов зазначив, що децентралізація – це незворотній шлях: «Ніякі форс-мажорні обставини не затримаюсь хід реформування. Навпаки - чим більше викликів, тим більше реформ».

«Серед викликів сьогодні є те, що реформування місцевої влади та децентралізація випереджають зміни у законодавстві. У Європейській Хартії місцевого самоврядування розписані усі кроки влади для того, щоб Хартія стала і місцевим законом. Наразі в Україні створено 876 ОТГ, це 68,2% від Перспективних планів, затверджених Кабміном. До речі, у 2020-му році у тих, хто поки що роздумує над реформуванням, у тому числі, на Харківщині, вже не буде такого привілею, як добровільність об’єднання. Тому цьогоріч треба прискорити процес створення нових ОТГ на Харківщині, незважаючи на турбулентність через подвійні вибори: Президента України та Верховної Ради», - зазначив Сергій Чернов.

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк під час виступу підкреслив переваги реформи місцевого самоврядування та децентралізації:

«Завдяки ініціативі Президента України Петра Порошенка, підтримці Уряду, а також проведеній роботі на місцях, маємо плідні результати. Я вдячний головам ОТГ, які не побоялися взяти на себе відповідальність й отримати нові можливості та ресурси, щоб покращити життя людей. Ці нововведення – новий підхід в управлінні й можливість позбавитися деяких болючих моментів, які наразі є в сільській місцевості».

Він також зазначив, що до позитивних змін можна віднести підвищення якості надання послуг населенню, розвиток інфраструктурних, соціальних об’єктів, зростання місцевих бюджетів, які в середньому в порівнянні з минулим роком зросли у 2,2 рази.

«Завдяки збільшенню місцевих бюджетів, а також залученню іноземних інвестицій в ОТГ, ми говоримо про нові можливості в розвитку соціальної сфери, сфер охорони здоров’я та культури. Зрештою, позитивні зміни, які відбуваються в кожній громаді, працюють на розвиток області та країни в цілому», - підкреслив Михайло Черняк.

Як зазначила директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова, на території Харківщини продовжують тривати процеси об’єднання громад та приєднання до вже існуючих ОТГ.  

Вже створено 18 ОТГ (30,5%) з 59, які передбачені Перспективним планом формування територій громад Харківської області.  6 із цих ОТГ були створені в 2018 році: Великобурлуцька, Пісочинська селищні, Циркунівська, Старовірівська, Олексіївська сільські та Лозівська міська, створена навколо міста обласного значення – найбільша ОТГ в Україні, що об’єднала понад 80 тисяч людей та 18 місцевих рад. 

Також у 2018 році відбулися і процеси приєднання до вже створених Чкаловської, Пісочинської, Зачепилівської ОТГ – це свідчить про підтримку реформи серед населення області та їх бажання бачити зміни на своїх територіях. Продовжуюся активні обговорення щодо приєднання територіальних громад до Нововодолазької, Оскільської, Великобурлуцької, Наталинської, Золочівської ОТГ.

Серед підсумків 2018 року – Перспективний план формування громад на 100% покрив територію Харківської області, усунуті «білі плями» - Харків, Куп’янськ-Вузлівська селищна рада та Волохівярська сільська рада внесені до складу даного документу.

Разом з тим, у 2019 році необхідно буде актуалізувати Перспективний план у розрізі деяких районів області в зв’язку з ініціативами щодо об’єднання, які виникли вже на сьогоднішній день, - підкреслює Діана Баринова.

За її словами, одним з найважливіших завдань на 2019 рік залишається активізація створення ОТГ, особливо в районах області, де не створено жодної об’єднаної громади, на сьогодні таких 14.

«Згідно із загальним рейтингом Мінрегіону, Харківщина у впровадженні децентралізації займає 16 місце із 24 областей. Показник кількості створених громад потребує значної активізації роботи. Отже, основною умовою при об’єднанні необхідно залишати показник спроможності, який, в першу чергу, базується на кількості населення. Зараз Харківщина тримає перше місце в Україні за показником спроможності – на території області немає жодної ОТГ, де кількість населення менше 6,5 тисяч осіб, а це основа розвитку громади в подальшому», - підкреслює Діана Баринова.

Голови ОТГ-учасники заходу під час обговорення піднімали гострі питання, які потребують консолідованого вирішення на обласному та загальноукраїнському рівнях.

«Протягом 2018 року Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування спільно з основними партнерами, ми провели понад 350 заходів – тренінгів та семінарів для понад 11 тисяч представників місцевого самоврядування, громадськості, депутатів. Я дуже вдячна керівництву Харківської ОДА та обласної ради за підтримку та координацію роботи»,- зазначила, підсумовуючи захід, Діана Баринова. 

17.01.2019 - 12:22 | Переглядів: 8807
Децентралізація на Харківщині: підсумки та плани

Приєднані зображення:

Область:

Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 жовтня 2024

Нові можливості для українських громад. Найголовніше про візит голів громад до США

Нові можливості для українських громад....

22-27 вересня 2024 року очільники Доброславської, Тростянецької, Жовківської, Краснокутської та Хмельницької громад...

18 жовтня 2024

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн G7 та послом ЄС: говорили про децентралізацію і відновлення

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн...

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба обговорив з послами...

18 жовтня 2024

У Лановецькій громаді стартував унікальний проєкт підтримки місцевого бізнесу

У Лановецькій громаді стартував унікальний...

У Ланівцях офіційно стартувала програма фінансової підтримки місцевого бізнесу, розроблена в межах Програми USAID...

18 жовтня 2024

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку, або скорочено АРР, в Україні поступово набувають ознак ефективного інструменту...