Березівська ОТГ ухвалила Стратегічний план розвитку до 2027 року

На одинадцятій сесії Березівської міської ради, яка відбулася у селі Вікторівка (ця сільрада приєдналася до Березівки під час об'єднання громади), депутати затвердили Стратегічний план розвитку ОТГ на 2019-2027 роки. Документ було розроблено за сприяння Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

У Стратегії визначено три стратегічні цілі, для досягнення яких затверджено відповідні завдання. Вони визначають межі концентрації запланованої фінансової і організаційної діяльності Березівської об’єднаної громади на найближчі роки.

Перша ціль - торгівля та послуги, оскільки наявний у громади потенціал та процеси трансформації національної економіки України надають широкі можливості для розвитку цієї сфери. Крім того, існують історичні традиції торгівельного підприємництва та певні передумови того, що Березівка може стати центром місцевої торгівлі, отримати статус майданчика, де вигідно реалізовувати та закуповувати різноманітні товари.

Друга - переробка сільськогосподарської продукції, оскільки розвиток підприємницької діяльності у цьому секторі розбудовуватиме економічні можливості громади, які базуються насамперед на місцевих ресурсах. З іншої сторони, наявний чіткий взаємозв’язок та доповнюваність першої та другої стратегічних цілей.

Третя - розвиток людського капіталу, оскільки цей напрям є базовим для реалізації двох попередніх. При цьому, як зазначено в Стратегії, головною цінністю сучасного суспільства є людина, з її навичками, здібностями, досвідом та компетенціями. Географічне розташування громади дає можливості і формує необхідність забезпечити умови життя мешканців на високому рівні.

Наприклад, в ОТГ для реаліації стратегічних цілей планується організувати на постійній основі Березівський ярмарок та створити умови для подієвого туризму (катакомби будинку міської ради, маршрути ландшафтного парку). Також, маючи план розвитку громади, щорічне святкування дня заснування громади набуде конкретного змісту і покликане сприяти досягненню стратегічних цілей. також зазначається, що Березівська громада має кілька земельних ділянок, які потенційно можуть стати майданчиками для створення підприємств з переробки сільськогосподарської продукції.

Для реалізації цих інвестиційних майданчиків планується забезпечити їх усіма необхідними документами, а також розробити невеликі інформаційні бюлетені, де будуть вказані їх характеристики та конкурентні переваги. Крім того, громада володіє кількома будівлями, які можуть бути використані для створення нових підприємств. Такий підхід може дати досить швидкий результат у залученні інвестицій у пріоритетні сектори економіки громади. Попередньо відібрано дві будівлі у місті Березівка, що знаходяться на вулиці Свято-Миколаївській. 

Стратегія передбачає і розвиток кооперативного руху, зокрема, створення молочного кооперативу у селі Роздол, мешканці якого мають потенційну зацікавленість у його створенні, а також заохочення до кооперації місцевих бджолярів.

Що ж стосується розвитку людського капіталу, то в ОТГ на прикладі успішної діяльності простору СОУП (самоорганізовані навчальні простори) у місті Березівка передбачено створення СОУП у селі Вікторівка, а також покращення матеріально-технічної бази обох просторів. Планується капітальний ремонт системи гарячого водопостачання з влаштуванням сонячних колекторів у ДНЗ №6; модернізація опалення усіх шкільних навчальних закладів; ремонт дошкільних навчальних закладів; проведення робіт з благоустрою територій ЗОШ №1, ЗОШ №3, Вікторівської ЗОШ,  ДНЗ №2, ДНЗ села Роздол.

У громаді також збираються створити комунальну установу ЦПМСД, забезпечити прокладання близько 2 км вуличного освітлення у місті Березівка, а також в усіх сільських населених пунктах громади, створити у громаді власну муніципальну варту, встановити відеоспостереження на основних вулицях та проїзних шляхах, займатися ремонтом доріг і тротуарів, активізувати діяльність інспекції з благоустрою, побудувати сміттєспалювальний завод та запровадити роздільний збір і переробку сміття. Передбачено і започаткування нових маршрутів громадського транспорту «1214 км-Роздол (вул. Ломоносова)»; «Залізничний вокзал – масив Вікторівка»; «Березівка – Ланове». 

"Березівська ОТГ  у 2027 році – це відкритий толерантний світ якісного й комфортного життя, де хочеться народжувати та ростити дітей, працювати, вести бізнес і реалізовувати культурні та духовні потреби", - сказано в документі.

14.01.2019 - 13:54 | Переглядів: 9783
Березівська ОТГ ухвалила Стратегічний план розвитку до 2027 року

Приєднані зображення:

Область:

Одеська область

Громади:

Березівська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...