Новий етап децентралізації: в регіонах визначаються з завданнями нової регіональної політики

У контексті нового етапу децентралізації, оголошеного Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, в країні триває робота над визначенням завдань із запровадження нової ефективної регіональної політики. Державна стратегія регіонального розвитку, а також регіональні стратегії розроблені до 2020 року. Тому вже зараз розпочалася робота над новими стратегічними документами регіонального розвитку. У Чернівецькій області сьогодні в ході розширеної наради за участі першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди обговорили актуальні питання реалізації регіональної політики в Карпатському регіоні.

В’ячеслав Негода наголосив, що стратегічні документи регіонального розвитку мають базуватися на європейській методології смарт-спеціалізації та вибудовуватися на комплексних проектах міжрегіонального співробітництва.

«Ці документи мають бути логічними, мотиваційними, підкріпленими реальними фінансами. Саме стратегії та плани їх реалізації мають покладатись в основу бюджетного планування на місцевому та регіональному рівнях. Вже зараз регіонам доцільно розпочинати роботу з підготовки проектів, спрямованих на реалізацію програм регіонального розвитку. Метою таких проектів має стати підвищення конкурентоспроможності українських регіонів, розвиток регіональної та місцевої економіки на основі ефективного використання наявного потенціалу», - підкреслив перший заступник Міністра.

Він звернув увагу, що держава з кожним роком збільшує обсяги фінансування регіонального розвитку. З 2014 року обсяг підтримки регіонального розвитку зріс у 40 разів. Основними джерелами фінансування регіонального розвитку є Державний фонд регіонального розвитку, субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій, на формування інфраструктури об’єднаних громад, міжнародна технічна допомога та ін.

Довідка:

У 2018 році на інфраструктурні проекти Чернівецької області з держбюджету передбачено 167,6 млн грн - за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Ці кошти спрямовано на 38 проектів в галузях освіти, охорони здоров’я,соціального захисту, культури, спорту та ін.

Також 68,3 млн грн субвенції на розвиток інфраструктури отримали об’єднані громади Чернівецької області. За ці кошти громади реалізують 90 проектів. 

197,3 млн грн – субвенція на розвиток сільської медицини,які спрямували на реалізацію 9 проектів.

8,9 млн грн – будівництво 13 футбольних полів зі штучним покриттям.

 

Чернівецька область, як відзначив В’ячеслав Негода, є активним учасником децентралізаційних процесів в країні та державної регіональної політики. Регіон виступає одним із замовників проекту «Карпатська мережа регіонального розвитку», який реалізовуватиметься на території чотирьох областей Карпатського регіону: Львівської, Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської.

«Цей проект заслуговує на увагу. Адже він передбачає інституціональну та методологічну підтримку розвитку Карпатського регіону», - сказав перший заступник Міністра.

Він наголосив, що ефективне використання інструментів державного регіонального розвитку дасть змогу створити конкурентоспроможний, добре сполучений, безпечний та екологічно чистий Карпатський регіон з високим рівнем життя та сталими добросусідськими відносинами.

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода сьогодні цілий день працюватиме у Чернівецькій області. Окрім зібрання з питань регіональної політики в Карпатському регіоні, він проведе координаційну зустріч у Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування за участю представників Мінрегіону, обласної державної адміністрації, Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, Південно-Західного Хабу Програми «U-LEAD з Європою» щодо актуальних питань впровадження реформи децентралізації в Чернівецькій області.

Також в ході робочої поїздки В’ячеслав Негода візьме участь у Раді регіонального розвитку Вижницького району.

17.12.2018 - 15:58 | Переглядів: 11539
Новий етап децентралізації: в регіонах визначаються з завданнями нової регіональної політики

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода гірські території регіональний розвиток новий етап

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...