Варто переходити від дотаційної до інвестиційної підтримки гірських територій – Галина Гречин 

30 листопада у Львівському ЦРМС обговорили Концепцію державної програми розвитку гірських територій українських Карпат на період до 2023 року під час засідання круглого столу «Формування державної політики підтримки розвитку гірських територій».

Участь у дискусії взяли голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, експерт з питань інвестицій та регіонального розвитку Центрального офісу реформ Програми «U-LEAD з Європою» Василь Федюк, національні експерти з регіонального розвитку, керівники наукових установ та профільних управлінь Львівської ОДА.

Територія Карпат є одним із найпривабливіших географічних регіонів Центрально-Східної Європи, в тому числі України, який має стратегічне значення у розвитку територій восьми європейських країн. У Карпатському регіоні зосереджений значний рекреаційний, оздоровчий та історико-культурний потенціал, зокрема із семи об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні, чотири розташовані або в межах, або поблизу гірських територій, і два з них є транснаціональними.

Звертаючись до учасників заходу, директор Львівського ЦРМС Галина Гречин відзначила необхідність вивчення проблематики гірських територій і прийняття документу, який би комплексно вплинув на їх вирішення. «Формуючи підтримку гірських територій, варто переходити від дотаційної підтримки, коли гроші просто вливаються у вигляді додаткових коштів споживання, до стимулюючої підтримки, зокрема, надання фіскальних переваг великому, малому та середньому бізнесу, а також інвестиційної підтримки», - наголосила Галина Гречин.

Необхідність такого підходу зумовлена важливою природною і культурною спадщиною, яку зберігають гірські регіони, особливою вразливістю природи гір до господарського втручання, а також тим, що гори є місцем проживання великої кількості людей, для яких задоволення економічних і соціальних потреб досягається значно складніше, ніж для мешканців рівнин.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин зауважив, що будь-яка державна програма без підсилення коштами з державного бюджету ризикує залишитися лише на папері. За його словами, реальним джерелом може бути Державний фонд регіонального розвитку за умови виділення у його пріоритетах окремого пункту - для проектів гірських територій.

Експерт Центрального офісу реформ з питань інвестицій та регіонального розвитку Василь Федюк закликає вивчати досвід розвинених країн та враховувати місцеву специфіку. «Наприклад, у Франції діє  програма державної підтримки стимулювання гірськолижного курорту. В Австрії є відшкодування за підприємницьку діяльність, пов’язану із труднощами логістики на гірській території. При стратегуванні розвитку гірської місцевості нам треба врахувати всі можливі місцеві особливості, сильні і слабкі сторони», - розповів Василь Федюк.

У проекті Концепції міститься аналіз причин, що стримують розвиток гірських територій, такі як відсутність цілісної послідовної державної політики, відсутність інтегрованої схеми просторового розвитку, нерозвиненість транспортних мереж, недиверсифіковане виробництво та низька продуктивність праці тощо.

Для виконання Концепції необхідно розробити заходи та вдосконалити правове регулювання за такими напрямками:

  • формування конкурентної економіки гірських територій;
  • усунення інфраструктурних обмежень, розбудови просторово збалансованої виробничої і соціальної інфраструктури;
  • розвиток туристичного потенціалу;
  • забезпечення екологічної безпеки.

Реалізація концепції сприятиме ефективному територіальному розвитку Карпатського регіону та вирівнюванню диспропорцій в регіональному розвитку нашої країни, надасть можливість реалізувати спільні проекти для вирішення спільних з країнами ЄС проблем розвитку Карпат, зокрема, у таких сферах як:

  • підвищення конкурентоспроможності;
  • посилення економічної співпраці;
  • просторовий розвиток регіону;
  • підвищення функціональної доступності в межах Карпат;
  • підвищення якості довкілля;
  • зміцнення співпраці на міждержавному, міжрегіональному та місцевому рівнях.

Окрім публічного обговорення Концепції розвитку гірських території в експертних колах по всій Україні триває обговорення проекту закону «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку у гірських зонах України, який повинен посприяти активізації підприємництва у гірській місцевості.

Захід відбувся у Львівському ЦРМС, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

03.12.2018 - 09:43 | Переглядів: 8970

Приєднані зображення:

Теги:

гірські території Василь Федюк

Область:

Львівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...