Децентралізація ренти: раціональне використання ресурсів регіону

27 листопада у Львові зібралися представники органів державної влади та місцевого самоврядування Львівської та Івано-Франківської областей, видобувних і енергетичних компаній, представники органів місцевого самоврядування та об'єднаних територіальних громад на засідання круглого столу «Децентралізація ренти: раціональне використання ресурсів регіону».

Форматом заходу передбачалося налагодження діалогу між представниками органів державної влади, місцевого самоврядування, видобувними компаніями та громадськістю, а також обговорення актуальних питань розвитку видобувного сектору та видобувних регіонів.

Директор Львівського ЦРМС Галина Гречин розповіла про стан реформи децентралізації на Львівщині, завдяки якій формується нова базова ланка управління місцевого самоврядування. «Головне, що в результаті реформи на цьому базовому рівні надаються такі повноваження, які роблять можливим використання цих ресурсів для сталого розвитку громади, адже найбільшою перевагою об’єднання є не гроші, а повноваження, що підтверджує опитування Львівського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України». За потенціалом повноважень об’єднана територіальна громада – це сучасний район, або місто обласного значення. «Досвід ОТГ вже продемонстрував, що за два-три роки можна відремонтувати приміщення шкіл, садочків і амбулаторій тощо, а завдання сталого розвитку набагато масштабніші, і кошти на це потрібні значно більші. Децентралізація надходжень до бюджетів – це правильне рішення для розвитку країни», - наголосила Галина Гречин.

За результатами аналізу доходів кожного року після утворення ОТГ, доходи загального фонду бюджету громад на одного мешканця суттєво зростають. Якщо у 2015 році середній дохід громад Львівщини становив трохи більше 790 гривень, то у 2017 році – 2 185 грн, у планах на 2018 рік – 2 885 грн на одного мешканця ОТГ. Ці показники свідчать про розвиток громади, покращення інфраструктури і добробуту населення.

Досвід управління місцевим бюджетом та залучення додаткових коштів підтверджує, що об’єднана територіальна громада має можливості для залучення додаткових коштів на ремонти та будівництво доріг, реалізацію секторальних реформ та розвиткових проектів. Зокрема, за останній рік Львівська область виграла 12 проектів секторальної підтримки, із них два будуть реалізовані в громадах. Ідеться про «Велокарпатію» у Славській громаді та будівництво сучасного центру культури, дозвілля і мистецтв у Великолюбінській громаді.

Під час заходу також багато говорили  про децентралізацію ренти за користування надрами для видобутку нафти, газу та конденсату, нормативне регулювання, енергозбереження,розвиток альтернативної енергетики, нові стандарти прозорості та підзвітності видобувних компаній у контексті прийняття Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» від 18.09.2018 р.

Організатор заходу, «Агенція розвитку та співробітництва», реалізуючи проект «Ефективне управління державними фінансами» за підтримки GIZ, представила Ініціативу прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні і Третій національний звіт.

 

 

28.11.2018 - 15:46 | Переглядів: 7415
Децентралізація ренти: раціональне використання ресурсів регіону

Приєднані зображення:

Область:

Львівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...