Інститут префектів – запобіжник регіональної вакханалії

Конституційні зміни – тема, що викликає чималий резонанс у суспільстві. Ще донедавна вона видавалася такою, що стосується виключно правничої еліти. Проте події 31 серпня довели: безпідставна політизація і перекручування ідей та термінів може спричинити велику біду. Саме тому обговорення змін, запропонованих законодавцем, повинно відбуватися і в громаді. У цьому переконаний доктор юридичних наук, професор УжНУ, член-кореспондент Національної академії правових наук України Василь ЛЕМАК.

……..- Найбільшим «подразником» у нововведеннях можна вважати інститут префекта, якому приписують повну владу на місцях?

- Хто сьогодні відповідає за законність в області? Голова місцевої держадміністрації. Відкриваємо конституцію, там записано: державна адміністрація, окрім іншого, відповідає за законність і правопорядок. Це факт! Так от. Після запровадження адміністративно-територіальної реформи не буде місцевої державної адміністрації, не буде районних державних адміністрацій. На місцях влада перейде до структур, які будуть створені відповідними радами. Повна влада буде в органів місцевого самоврядування! Водночас вони зобов’язані будуть виконувати державні програми, які будуть фінансуватися з державного ж бюджету. Хто буде слідкувати за цим? Хто буде контролювати рішення, які прийматимуть органи місцевого самоврядування? Хто, врешті, буде слідкувати за дотриманням законності у цих рішеннях?

- А хто слідкує тепер?

- Системно – ніхто? Це, якщо хтось на щось зверне увагу, заяву напише… Реально структури, яка б цим займалася, нині не існує. Давайте говорити відверто: мова іде про мільярди гривень, приміром, обласного бюджету. Наскільки фахово вони витрачаються? За яким принципом і чи доцільно розподіляються ці кошти? Розумієте, у кого може виникати острах від запровадження інституту префекта. Префект - це не правоохоронна структура, він не буде підміняти виконком ради, який буде фактично приймати усі рішення. Але префект буде їх аналізувати. Сама його присутність буде дисциплінувати кожний орган місцевого самоврядування. І цей орган буде свідомий того, що його рішення підлягатиме аналізу на предмет відповідності законам. Що втратить від цього пересічний громадянин? Він буде знати, що кожна копійка бюджету супроводжується законом! Більше - ТУТ.

Область:

Закарпатська область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...