У Польщі, коли громади стали господарями своїх територій та своїх грошей, якість надання послуг населенню значно поліпшилася, - експерт

Централізована влада має централізований бюджет, а це означає, що всі основні фінансові потоки контролюються вузькою групою державної еліти й не доходять до територій, яким вони дуже потрібні, тому громади не розвиваються. Про це сказав експерт з Колегіуму Східної Європи Мирослав Скірка, якого цитує Радіо Свобода.

Експерт, який організовує навчальні візити до Польщі українських чиновників для ознайомлення з польським досвідом реформи самоврядування, зазначив, що успіх польської реформи самоврядування був закладений ще в 1990 році, коли багато компетенцій передали з центру на місцевий, найнижчий рівень самоврядування – громадам. Зокрема, туди передали питання наповнення місцевого бюджету з податків та надання основних послуг населенню.

«Це дозволило подолати кілька негативних явищ, успадкованих від комунізму. Перш за все, - низький рівень довіри до влади. Тепер на локальному рівні цей рівень довіри у нас дуже високий. Це дозволило також створити досить серйозні бюджети і адекватну адміністрацію на місцевому рівні», – розповів Мирослав Скірка.

За його словами, самоврядність спонукає людей до суспільного діалогу. Експерт наголошує, що реальні, а не копійчані бюджети громад, їхні великі компетенції стимулюють громадян до того, аби свідомо і відповідально ставитися до обрання місцевої влади, а потім контролювати її.

Мирослав Скірка навів приклад Польщі, коли громади стали господарями своїх територій та своїх грошей, якість надання послуг населенню значно поліпшилася.

 «Це врешті-решт призвело до того, що ключові елементи інфраструктури громади – школи, місцеві поліклініки, дороги, система переробки чи утилізації твердих відходів тощо – все це організовує сама громада за свої гроші і старається зробити так, щоб люди були задоволені. В результаті ми маємо таку ситуацію, що наші сільські території, навіть найбільш віддалені, мають таку інфраструктуру, яка досить часто є кращою, ніж інфраструктура у великих містах», – зазначає польський експерт.

Він також поінформував, що у Польщі громади намагаються збудувати систему заохочення інвестицій задля створення нових робочих місць, адже органи місцевого самоврядування напряму отримують податки від місцевого бізнесу. За словами експерта, на місцях залишається 37,5 % податків від фізичних осіб та майже 7 % – від юридичних. Громади самостійно вирішують, як розпорядится власними бюджетами.

«Що це означає? Це означає, що на локальному рівні зовсім змінився інвестиційний клімат. Місцева влада з радістю приймає інвестора, допомагає йому розвивати бізнес, щоб він знайшов відповідні можливості для роботи і для реалізації своїх завдань, щоб міг заробляти гроші, бо це означає, що всі навколо нього багатітимуть», – констатував експерт.

20.11.2015 - 12:23 | Views: 10037
У Польщі, коли громади стали господарями своїх територій та своїх грошей, якість надання послуг населенню значно поліпшилася, - експерт

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

26 September 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 September 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...

26 September 2024

How Communities Develop culture and Overcome Challenges - theses from the Mayors' Briefing

How Communities Develop culture and Overcome...

Culture is a sector that often receives little attention in society, especially in times of war. However, culture...

26 September 2024

Диджитальний перехід у культурі: чому це має хвилювати українців?

Диджитальний перехід у культурі: чому це має...

Cвіт невпинно диджиталізується, і вже ні для кого не є фантастичним той факт, що поруч зі звичайною реальністю існує...