Чим живе Мостівська об'єднана громада

Дізнатися про життя Мостовської сільської об'єднаної територіальної громади, що утворилася в минулому році в Доманівському районі Миколаївської області - не важко. Варто лише, зайти до неї і побачити все на власні очі.

Саме для цього на запрошення голови Мостівської ОТГ Надії Бабанської в гості завітали представники Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України: виконавчий директор Тетяна Яблоновська, консультант з бюджетних питань Юлія Забродкіна, з комунікації Олександр Дудюк та з місцевого економічного розвитку Михайло Тульський. Також, разом з ними перейняти досвід приїхали представники об’єднаних громад, що тільки створилися і у грудні очікують свої перші вибори. Від Арбузинської селищної були заступник голови Євген Ніколаєнко та головний економіст Ірина Лутчина, а від Прибузької сільської були нинішні голови сільських рад Віктор Матющенко (Прибузька) та Олена Мартинова (Акмечетська).

Надія Бабанська привітала гостей та представила своїх заступників по напрямам діяльності. Вона розповіла про склад, структуру та бюджет Мостівської об’єднаної громади. Площа громади складає 334 км2. Населення громади невелике та сильно розпорошене по чисельним населеним пунктам. Так, майже 4 тис. мешканців, що об’єдналися з 3 колишніх сільських рад, проживають у 14 населених пунктах. Це вносить певні труднощі у керуванні. Разом з тим, Надія Бабанська підкреслює, що на першому етапі приділяє підвищену увагу віддаленим та малонаселеним селам, щоб підтягнути їх до рівня більшості. Перспективу голова громади вбачає у підвищенні якості життя всіх мешканців об’єднаної громади та у подальшому приєднанні інших сільських рад. На її думку, тільки успіхи Мостівської ОТГ переконають людей, що об’єднання того варте.

Загальний бюджет Мостівської ОТГ складає 23 мільйони, з них власних надходжень близько 50%. Додатковий ресурс, що отримує громада, складає 5 600 тис. ‒ це податок з доходів фізичних осіб. Надія Бабанська впевнена, що створюючи нові робочі місця громада не тільки поповнюватиме власний бюджет, а й сприятиме зростанню населення.

За 10 місяців роботи ОТГ створено власні органи виконавчої влади та відділ освіти. Разом в штаті 47 осіб, з них виконавчий комітет ‒ 12 осіб. Депутатів ради 14.

Мостівська ОТГ має 4 будинки культури та 1 комунальне підприємство, вже створено місцеву пожежну охорону, чим громада може пишатися. На наступній сесії ради пожежна охорона має бути затверджена як комунальне підприємство ОТГ. На зустрічах з людьми члени виконкому громади розповідають про необхідність такого утримання: скільки врятували будинків, посівів і так далі. Така безпосередня комунікація зближує владу з громадою. Мешканці розуміють, що від їх участі теж залежить їхнє життя.

Дітей шкільного віку в Мостівській сільській об’єднаній громаді налічується 456. Громада має 4 школи, також 4 дошкільні заклади. Надія Бабанська розповідає, що учнів залучають до участь у громадському житті. Вона навела приклад проведення конкурсу серед учнів на облаштування зони відпочинку у селі Мостове. Учні розробили свої проекти та захищали їх перед депутатами ради.

В Мостівській громаді є одна амбулаторія і три ФАПи. По охороні здоров’я та соцзахисту на 2018 рік рішенням сесії передали повноваження районній раді та передали відповідні кошти. Цей крок вимушений, оскільки створення своєї первинної медичної ланки більш тривалий процес, який вимагає, зокрема, отримання медичної ліцензії.

Ділячись досвідом періоду становлення громади, Надія Бабанська звернула увагу представників Арбузинської та Прибузької ОТГ на необхідність ретельного прорахування всіх фінансових відносин з районним бюджетом та установами. Вона зізналася, що перші два місяці роботи разом із бухгалтером перераховувала всі показники у фінансових відносинах з районними структурами.

«Ми розуміємо, що власний ресурс після розподілу на всі видатки ОТГ на утримання залишилося 2,5 мільйони гривень. 1 мільйон було спрямовано на водопровідно-каналізаційне господарство, 1 мільйон на дороги та 0,5 мільйона на вуличне освітлення, ‒ розповідає голова Мостівської ОТГ, ‒ Маючі своє комунальне підприємство створено у цьому році зроблено більш ніж 3 км. водогону. Зокрема, до віддаленого села Веселе було подано людям воду».

На інфраструктурні проекти Мостівської громади державою виділено 4 200 тис. Також, підкреслила голова, більшість європейських фондів, які заходять в Україну, працюють виключно з ОТГ. Вона повідомила про багато навчальних програм, в тому числі і державних. Сільська рада намагається брати активну участь у всіх проектах, оскільки це додаткові інвестиції. Надія Бабанська підкреслили важливість питання розпорядження землями за межами громад. Оскільки, без цього не можливо якісно формувати бюджет, працювати з інвесторами. На її думку, необхідно провести ревізію землі, а посада землевпорядника одна з головніших в громаді.

«Спочатку, ніхто не знає як робить, але вже як зробиш – розумієш, що неправильно», ‒ посміхається Надія Бабанська з досвіду перших місяців роботи виконкому об’єднаної громади. Надія Бабанська підкреслила необхідність набуття нового досвіду: «Повірте мені, я працюю одинадцятий рік сільською головою, але досвіду сільського голови не вистачає для об’єднаної громади. Потрібно навчатися.  Ми дуже багато їздимо, багато навчаємося».

Шукаючі різні шляхи до розвитку громади, було взято у участь у програмі «Аграрний сектор» в рамках проекту USAID. Був виграний грант і, наразі, працює робоча група експертів, що розробляють напрямок молочарства. Планується створення відповідного кооперативу. Також, Мостівська ОТГ опинилася серед 50 об’єднаних громад з України, які виграли грант по проекту ДОБРЕ, за яким польські експерти працюють над стратегією розвитку.

«Я тільки зараз розумію суть децентралізації: дороги, вода, освітлення – все має йти паралельно. В громаді повинно бути три документа: це стратегія, генплан і паспорт електрозбереження. Це три головних документи по яким громада має працювати на перспективу. Як сьогодні створити додаткові робочі місця, отримати додатковий ресурс, щоб розвиватися. У подальшому потрібно отримати повноваження у сфері охорони здоровья, соціального захисту. Потрібно складати стратегію на розвток громади, ‒ впевнена Надія Бабанська, ‒ Якщо, об’єднавшися, ми не усвідомимо і не будемо розвиватися ‒ ми не будемо надалі мати шанс на життя».

На завершення зустрічі Надія Бабанська висловила подяку за всебічну підтримку дежавним програмам, Центру розвитку місцевого самоврядування і Асоціації міст України.

Область:

Миколаївська область

Громади:

Мостівська сільська об’єднана територіальна громада

Source:

«izvestia.nikolaev»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...