Черговий район Полтавщини розпочав діалог про створення спроможних громад

Одним із останніх районів Полтавщини, який нарешті прокидається й починає активно цікавитися перевагами децентралізації, є Зіньківський.

В районному центрі відбувся круглий стіл, присвячений добровільному об’єднанню в Опішнянську ОТГ. Ініціатором заходу виступили депутати Опішнянської селищної ради та Полтавський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Ініціативна група з смт Опішня розпочала процес переговорів із сусідніми громадами про формування успішної ОТГ. Проте до цього часу громади не дійшли спільної думки. Тому цей захід був направлений на те, щоб обговорити проблеми і перспективи, знайти відповіді на питання, які заважають громадам ухвалити рішення. 

Під час засідання Тетяна Паутова, експерт з фінансів Полтавського  ЦРМС, поінформувала присутніх про фінансові результати діяльності ОТГ в Україні, які свідчать про значне збільшення ресурсів громад. Вона навела красномовні приклади успішних практик та наголосила на необхідності інформування населення про перспективи створення ОТГ. Адже не маючи об’єктивної інформації, неможливо прийняти обґрунтоване рішення. Також експерт розповіла про можливості укладання меморандуму про утворення ОТГ до початку об’єднання. У такому документі представники майбутньої об’єднаної територіальної громади можуть зазначити і узгодити пріоритети розвитку своїх громад.

Підсумком круглого столу стала домовленість представників сіл та селищ (Опішнянської, Бітьківської, Попівської, Будищанської), які можуть бути складовими єдиної Опішнянської ОТГ, продовжувати діалог шляхом проведення більш детальних розрахунків спроможності ОТГ, перспектив розвитку тощо.

Зіньківщина – це один з найбільших районів Полтавщини за кількістю населених пунктів, їх у складі району 115. Відповідно до рекомендацій Мінрегіону, розроблених спільно з Полтавською ОДА, на території району визначено два центри спроможних об’єднаних громад – місто Зіньків та селище міського типу Опішня. Потенційно саме Опішня може стати одним із лідерів за фінансовою спроможністю. Адже саме тут базуються підприємства нафтогазового комплексу. 

Tags:

U-LEAD

Область:

Полтавська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...