На Сумщині розробляють унікальну програму, спрямовану на підтримку проектів розвитку в громадах

Ідею та концепцію проекту обласної програми підтримки співробітництва територіальних громад на 2017-2019 роки обговорювали в Центрі розвитку місцевого самоврядування

Сьогодні територіальні громади не завжди можуть самостійно реалізовувати проекти соціально-економічного розвитку через обмеження фінансових та кадрових ресурсів. І хоча держава на законодавчому рівні, ще в 2014 році прийняла закон «Про співробітництво територіальних громад», в Сумській області громади не поспішають вирішувати проблеми спільними зусиллями. Так, на Сумщині наразі реалізується лише 1 проект в рамках укладеного договору про співробітництво територіальних громад. Щоб допомогти громадам реалізовувати саме проекти розвитку, обласна влада спільно з координаторами реформ в області працюють над розробленням проекту обласної програми підтримки співробітництва територіальних громад на 2017-2019 роки.

За словами юрисконсульта Сумського відокремленого підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування» Марини Лобової, мета майбутньої обласної програми – створення сприятливого середовища для реалізації в області механізму співробітництва територіальних громад, насамперед, для реалізації спільних проектів розвитку.

«Такої програми в Україні ще немає, – підкреслила вона. – Тому ми будемо першими, хто приверне увагу влади та громадськості саме до проектів розвитку. Нехай їх буде два-три в області, але вони стануть прикладом для інших ОТГ Сумщини та України».

Як повідомив учасникам обговорення директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі Олександр Сітак, сьогодні на рівні держави є чимало різних механізмів, які фінансують покращення інфраструктури в об’єднаних територіальних громадах. Але реального механізму допомоги в реалізації саме проектів розвитку для громад на сьогодні в державі немає.

«Наше бачення – розвивати саме цей напрямок співробітництва громад і спрямувати певні кошти обласного бюджету на реалізацію спільних проектів розвитку для кількох ОТГ чи інших громад Сумщини, – зазначив Олександр Сітак. – Це можуть бути проекти щодо розвитку туристичної інфраструктури, створення комунальних підприємств, підприємств із переробки сільськогосподарської продукції тощо. Розвиткові проекти сприятимуть зайнятості населення, залучатимуть в ОТГ додаткові фінансові ресурси, тобто приноситимуть користь, перш за все, самим громадам».

«На мою думку, ця програма є зараз актуальною, адже вона справді сприятиме розвитку об’єднаних територіальних громад, – говорила заступник голови обласної ради Тетяна Головко. – Над нею можна ще попрацювати, послухати громадськість, голів громад, обласних депутатів, представників облдержадміністрації. І я думаю, що на сесії обласної ради депутати проект підтримають». 

Область:

Сумська область

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

17 October 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 October 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 October 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 October 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...