На Сумщині розробляють унікальну програму, спрямовану на підтримку проектів розвитку в громадах

Ідею та концепцію проекту обласної програми підтримки співробітництва територіальних громад на 2017-2019 роки обговорювали в Центрі розвитку місцевого самоврядування

Сьогодні територіальні громади не завжди можуть самостійно реалізовувати проекти соціально-економічного розвитку через обмеження фінансових та кадрових ресурсів. І хоча держава на законодавчому рівні, ще в 2014 році прийняла закон «Про співробітництво територіальних громад», в Сумській області громади не поспішають вирішувати проблеми спільними зусиллями. Так, на Сумщині наразі реалізується лише 1 проект в рамках укладеного договору про співробітництво територіальних громад. Щоб допомогти громадам реалізовувати саме проекти розвитку, обласна влада спільно з координаторами реформ в області працюють над розробленням проекту обласної програми підтримки співробітництва територіальних громад на 2017-2019 роки.

За словами юрисконсульта Сумського відокремленого підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування» Марини Лобової, мета майбутньої обласної програми – створення сприятливого середовища для реалізації в області механізму співробітництва територіальних громад, насамперед, для реалізації спільних проектів розвитку.

«Такої програми в Україні ще немає, – підкреслила вона. – Тому ми будемо першими, хто приверне увагу влади та громадськості саме до проектів розвитку. Нехай їх буде два-три в області, але вони стануть прикладом для інших ОТГ Сумщини та України».

Як повідомив учасникам обговорення директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі Олександр Сітак, сьогодні на рівні держави є чимало різних механізмів, які фінансують покращення інфраструктури в об’єднаних територіальних громадах. Але реального механізму допомоги в реалізації саме проектів розвитку для громад на сьогодні в державі немає.

«Наше бачення – розвивати саме цей напрямок співробітництва громад і спрямувати певні кошти обласного бюджету на реалізацію спільних проектів розвитку для кількох ОТГ чи інших громад Сумщини, – зазначив Олександр Сітак. – Це можуть бути проекти щодо розвитку туристичної інфраструктури, створення комунальних підприємств, підприємств із переробки сільськогосподарської продукції тощо. Розвиткові проекти сприятимуть зайнятості населення, залучатимуть в ОТГ додаткові фінансові ресурси, тобто приноситимуть користь, перш за все, самим громадам».

«На мою думку, ця програма є зараз актуальною, адже вона справді сприятиме розвитку об’єднаних територіальних громад, – говорила заступник голови обласної ради Тетяна Головко. – Над нею можна ще попрацювати, послухати громадськість, голів громад, обласних депутатів, представників облдержадміністрації. І я думаю, що на сесії обласної ради депутати проект підтримають». 

Область:

Сумська область

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

26 July 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 July 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 July 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 July 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...