Проектний менеджмент для об’єднаних територіальних громад

П`ять проектних ідей, викладені у формі технічного завдання, стали результатом семінару «Основи формування проектів регіонального розвитку».

Проходив він у Чернігові 25 – 26 липня, організатори – Чернігівський підрозділ Центру розвитку місцевого самоврядування (проект U-LEAD) спільно з департаментом економічного розвитку облдержадміністрації. На запрошення відгукнувся 31 посадовець з 27 ОТГ Чернігівщини. Відкрили семінар директор  Центру Ірина Кудрик та в.о. директора департаменту Світлана Полторацька.

Як відзначалося на початку, рівень підготовки фахівців виконкомів громад у рамках їх попередніх повноважень не завжди встигає підтягнутися до нинішніх навантажень та напрямів роботи. Тож нові компетентності потребують посиленнями новими знаннями. Головне – націлити громади на пошук додаткових можливостей розвитку, додактових джерел – як державних, так і міжнародних.  А ще – навчитися мислити не звичною категорію об`єкта, а відносно новою – проекту.

Заняття проводили регіональні радники Центру Володимир Бойко та Людмила Чабак разом із фахівцями департаментів економічного розвиту та фінансів.

Тижнем раніше Регіональна конкурсна комісія з оцінки та забезпечення проведення відбору інвестиційних програм та проектів, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку в Чернігівській області, оголосила конкурс інвестиційних програм на 2018 рік. Тож семінар присвячувався, насамперед, роботі з ДФРР, але водночас йшлося про специфіку надання державної інфраструктурної субвенції для ОТГ в 2017 р., існуючі підходи до формування та структури планів (програм) соціально-економічного розвитку громад, а також про використання програмно-цільового методу під час складання проектів регіонального розвитку.

Втім, цим спілкування не обмежилося. Ключовим спонукальним мотивом участі у семінарі стало бажання навчитися писати хороші проекти, оволодіти необхідними для цього навичками та знаннями.  Саме тому слухачі знайомилися з базовими засадами проектного циклу, починаючи від ідеї проекту. Зокрема, як правильно визначити ключову проблему та мету майбутнього проекту, та, зрештою, спробували закріпити отримані знання у формі проектної заявки.

Для повноти розуміння організатори семінару запропонували учасникам оцінити власні розробки – відповідно до критеріїв оцінки проектів  регіональної комісії. Беззаперечним переможцем стала заявка «Організація збирання твердих побутових відходів на території Коропської ОТГ», на другому місці – «Створення мережі спортивних майданчиків для форумавння прихильності молоді до здорового способу життя». Як зазначалося в обговоренні, ймворність проходження такого роду проектів за реального конкурсу так само висока. 

Час семінару став хорошою нагодою для неформальної дискусії колег із дотичних питань. Чи не найбільше – про землю та її вплив на перебіг реформи місцевого самоврядування, необхідність виконання державою обіцянки про передачу землі до управління громадами. Слухачів цікавали останні зміни в законодавстві та законопроекти, що чекають своєї черги в Парламенті України, а також часовий вимір наступних змін.

27.07.2017 - 17:52 | Views: 9569

Attached images:

Область:

Чернігівська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024