Степан Барна: Голови ОТГ повинні рухатися в одному напрямку із загальною політикою держави

Енергозбереження, ремонт доріг, створення центрів громадської безпеки таких, як: пожежні, поліцейські станції, будівництво водогонів та систем водовідведення – пріоритетні завдання для голів об’єднаних територіальних громад Тернопільщини в умовах децентралізації. На цьому наголосив голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час співбесід із головами ОТГ області.

Під час зустрічей з керівниками громад обговорили, що вдалося зробити за період з початку створення ОТГ, а також звернули увагу на труднощі, які виникають у тих чи інших напрямах діяльності.

Так, за словами Степана Барни, сьогодні в умовах реформування країни важливо максимально використовувати можливості, які надає держава. І перш за все, це стосується субвенції, яка виділяється на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, співфінансування по проектах Державного Фонду Регіонального розвитку, а також субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій.

«Цього року з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад  ми отримали субвенцію у розмірі понад 115 млн. гривень. Це – ресурс, який дозволяє головам громад покращувати умови в населених пунктах нашої області. Утім, недопустимою буде ситуація, коли ці кошти не будуть використовуватися в повному обсязі, а відтак повертатимуться назад до державного бюджету. Як бачимо, держава виконує свої зобов’язання перед об’єднаними територіальними громадами. У свою чергу голови ОТГ повинні виконувати зобов’язання перед людьми, які їх обрали», – зазначив Степан Барна.

Водночас, під час співбесід обговорили, які проекти доцільніше реалізовувати згідно із співфінансуванням по Державному Фонду Регіонального розвитку. Позаяк цього року у Мінрегіоні зробили акцент перш за все на енергоефективних заходах у школах та лікарнях.

Не менш важливою, за словами очільника області, є робота голів об’єднаних територіальних громад щодо наповнення місцевих бюджетів, адже тепер 60% ПДФО залишається на місцях. Тому, як акцентував Степан Барна, варто рухатися в напрямі легалізації праці та підвищення середньої заробітної плати. Це ж стосується і коштів, які сплачуються за оренду землі.

«Сьогодні голови ОТГ повинні рухатися в одному напрямку із загальною державною політикою. Адже тільки спільна співпраця допоможе працювати на благо нашої країни. Тому потрібно бути активними та ініціативними, бо лише тоді буде результат і успіх від нього. А також буде успішною громада, успішною Тернопільщина й успішною Україна», – наголосив Степан Барна.

Область:

Тернопільська область

Source:

Сайт Тернопільської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 October 2024

New Opportunities for Ukrainian Communities. Highlights of the Mayors' Visit to the U.S.

New Opportunities for Ukrainian Communities....

On September 22-27, 2024, the Dobroslav, Trostianets, Zhovkva, Krasnokutsk, and Khmelnytskyi mayors visited...

18 October 2024

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн G7 та послом ЄС: говорили про децентралізацію і відновлення

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн...

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба обговорив з послами...

18 October 2024

У Лановецькій громаді стартував унікальний проєкт підтримки місцевого бізнесу

У Лановецькій громаді стартував унікальний...

У Ланівцях офіційно стартувала програма фінансової підтримки місцевого бізнесу, розроблена в межах Програми USAID...

18 October 2024

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку, або скорочено АРР, в Україні поступово набувають ознак ефективного інструменту...