Децентралізація на Рівненщині – необхідно подолати «кадровий голод»

Фахівці, експерти, депутати та активісти з різних галузей зібралися на марафон-практикум «Реформи та децентралізація - чи стануть малі громади заможнішими».

Під час марафону обговорили 5 різних тем, які потрапили під вплив реформ та децентралізації.

У першій дискусії «Чи дає об’єднання громад нову якість виконавчої та представницької влади у місцевих громадах» спікери дійшли висновку - зміни є, і нові виклики сьогодення лише позитивно впливають на увесь процес роботи місцевих органів влади.

Заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко зауважила, що сьогодні у реформах децентралізації Рівненщина пройшла точку не повернення.

«Ще рано говорити про якість представницької влади, адже громади не зовсім відповідально підійшли до виборчого процесу. Єдиний плюс – вже зараз громада, депутати та голова розуміють наскільки це відповідально бути об’єднаною територіальною громадою», - зазначила Світлана Богатирчук-Кривко.

Також, за словами заступника голови ОДА, проблемою є те, що досі не приймається закон про службу в органах місцевого самоврядування. Це впливає на невизначеність статусу працівників. Крім того, не передбачений конкурсний відбір на посади, тому кількість переважає якість. А це призводить до кадрового голоду.

«Сьогодні обласна адміністрація спільно з іншими інституціями та громадськими ініціативами, не очікуючи законодавчих змін, самі ініціюють різноманітні заходи для вдосконалення знань та розвитку працівників ОТГ», - відмітила Світлана Богатирчук-Кривко.

Директор «Центру розвитку місцевого самоврядування» Руслан Сивий переконаний, що на обласному рівні у реформах децентралізації проблем немає, є непорозуміння на районному рівні. Адже районні адміністрації, відчувають, чим більше буде громад у районі, тим менше роботи, а відтак фінансування отримає районна ланка.

У другій секції фахівці обговорили тему раціонального  використання бюджетних коштів на місцевому рівні, проведення публічних закупівель. Консультант з бюджетних питань проекту Пульс Людмила Кушнер переконана, щодо ефективності та прозорості використання коштів, громади Рівненщини проблем не мають. Адже усі вони працюють з державними органами казначейства, а це означає що дії громад під пильним контролем цієї структури.

Під час марафону учасники обговорили й інші важливі питання – розвиток місцевого бізнесу,  реформу медицини, а також доступність дошкільної та шкільної освіти в умовах децентралізації.

Область:

Рівненська область

Source:

Сайт Рівненської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 October 2024

New Opportunities for Ukrainian Communities. Highlights of the Mayors' Visit to the U.S.

New Opportunities for Ukrainian Communities....

On September 22-27, 2024, the Dobroslav, Trostianets, Zhovkva, Krasnokutsk, and Khmelnytskyi mayors visited...

18 October 2024

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн G7 та послом ЄС: говорили про децентралізацію і відновлення

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн...

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба обговорив з послами...

18 October 2024

У Лановецькій громаді стартував унікальний проєкт підтримки місцевого бізнесу

У Лановецькій громаді стартував унікальний...

У Ланівцях офіційно стартувала програма фінансової підтримки місцевого бізнесу, розроблена в межах Програми USAID...

18 October 2024

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку, або скорочено АРР, в Україні поступово набувають ознак ефективного інструменту...