ОТГ на Херсонщині уже вдалося втілити низку важливих проектів

З початку реформи децентралізації у Херсонській області створено 14 об’єднаних територіальних громад із 41, схваленої облрадою як перспективний план. Це не передовий показник, порівняно з іншими регіонами (є області, де вже більше 20 і навіть 30 ОТГ). Однак Чаплинський район Херсонщини, на відміну від інших, намагається крокувати в ногу з реформою. Тут уже створено чотири ОТГ. Лише два села в районі поки не об’єдналися з сусідами. Однак і це — питання найближчого майбутнього. Під час прес-туру, організованого місцевим представництвом Асоціації міст України, кореспондент «Дня» відвідав центри трьох ОТГ Чаплинського району, аби довідатися, як самоврядують громади, «народжені» всього півроку тому.

Чаплинка

Найбільшою за складом у районі є Чаплинська ОТГ, що об’єднала 16 сіл з населенням у 16 тисяч мешканців. Оскільки смт Чаплинка було районним центром, то й інфраструктура ОТГ є кращою, порівняно з іншими громадами району. Заклади освіти, культури, медицини, а також центр надання соціальних послуг тепер напряму підпорядковані громаді. Центр надання соцпослуг діє передусім для малозабезпечених категорій населення і людей пенсійного віку. Тут за низькими цінами або безкоштовно надають послуги перукаря, швачки, консультації медпрацівника, масаж, навчають користуватися комп’ютером, мобільним телефоном. Центр проводить різноманітні культурні заходи, допомагає самотнім людям, проводить соціально-психологічні лекції і тренінги.

«Ми зберегли те, що було в райцентрі, люди не відчули проблем із отриманням послуг, які їм надавали раніше. Оскільки нам всього кілька місяців, про значні досягнення говорити зарано. Ми затвердили програму соціально-економічного розвитку на п’ять років і, при очікуваних доходах до бюджету, сподіваємось покращити інфраструктуру. Зокрема, провести ремонт доріг, впровадити енергозберігаючі технології в закладах бюджетної сфери. На першому етапі сподіваємось на інфраструктурну субвенцію від уряду, а також на ті податки, які мають лишитися в бюджеті громади після об’єднання», — каже секретар селищної ради Ірина Котик.

Водночас, як говорить заступник селищного голови Вадим Поліщук, ОТГ нараховує кілька населених пунктів, де є кричущі проблеми з дорогами, водопостачанням, освітленням. Для їх вирішення створили окреме комунальне підприємство, відповідальне за благоустрій громади. Також у Чаплинці відчувають проблему комунікації з селами, але нові вибори старостів поки проводити не збираються. На місцях лишились колишні сільські голови. Їм залишили кілька помічників, але в цілому штат сільрад скоротився.

Головною поточною проблемою для ОТГ залишається фінансування школи у с. Першокостянтинівка, яке увійшло до Чаплинської громади, а освітню субвенцію отримала Присиваська ОТГ, куди село мало приєднатися за перспективним планом. Наразі тривають перемовини з сусідньою громадою. А поки вчителям цієї школи не вистачає коштів на заробітну плату до кінця року.

Асканія-Нова

ОТГ Асканія-Нова налічує близько 5,5 тисяч мешканців і об’єднує 6 населених пунктів. Голова ОТГ Віталій Свінціцький впевнений, що реформа децентралізації — це можливість розвиватися ініціативним громадам (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Херсонська область

Source:

«Рідна Херсонщина»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...