Перший крок до об’єднаної громади

(…) Детальніше про це та інші нюанси децентралізаційного марафону наш кореспондент попросив розповісти мера Кагарлика Олександра Панюту.

- Олександре Олексійовичу, отже, коли і як відбувся цей історичний момент в історії міста і району?

- Це сталося 8 червня на сесії міської ради. Як і передбачено законодавством, ініціатором добровільного об’єднання територіальних громад виступив я, як міський голова, а свою пропозицію я оформив у вигляді розпорядження міського голови, підписаного у присутності учасників сесійного засідання.

До об’єднання у Кагарлицьку міську територіальну громаду з центром у місті Кагарлик запрошені всі сільські ради району, які не увійшли до Ржищівського об’єднання. Це – Леонівська, Бендюгівська, Буртівська, Великопріцьківська, Халчанська, Горохівська, Демівщинська, Зеленоярівська, Шубівська, Зікрачанська, Кадомська, Горохуватська, Кузьминецька, Липовецька, Ліщинська, Мирівська, Новосілківська, Переселенська, Расавська, Слобідська, Ставівська, Стрітівська, Стайківська, Сущанська, Черняхівська та Шпендівська сільські ради включно з населеними пунктами, що входять до них.

До безпосереднього створення Кагарлицької міської територіальної громади ще треба пройти тривалий і складний шлях, але про те, що старт в цьому марафоні вже зроблено, можна стверджувати на офіційному рівні.

- Чому з таким запізненням було ініційовано початок формування об’єднаної територіальної громади?

- Це тенденція по всій Київській області. На сьогодні в регіоні створено лише дві територіальні громади – Калитянську і Пісківську. Стримування в темпах цієї роботи пояснюється тим, що на Київщині більшість міських і сільських громад в основному самодостатні. У районі, зокрема, тільки 1 сільська рада – дотаційна. Всі інші більш-менш мають надходження для того, щоб вирішувати основні питання життєдіяльності. Сприяли цьому останні зміни в Бюджетному кодексі, податковій політиці держави, фінансуванні державою багатьох соціальних проектів на місцях. Тому, власне, той, хто метою реформи місцевого самоврядування вбачав спроможність громад самостійно вирішувати питання місцевого значення, і не поспішав з нововведеннями, вважаючи, що вони йому не потрібні (…) Повну версію читати ТУТ.

Область:

Київська область

Source:

«Вісник Кагарличчини»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...