На Роменщині слід активізувати роз’яснювальну роботу щодо децентралізації

Перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Марченко, директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Олександр Сітак та координатори офісу реформ у Сумському регіональному відділенні АМУ здійснили поїздку до Роменського району

Під час наради з громадами сіл Рогинці, Ріпки та Галка керівництво області та координатори реформ окреслили переваги створення ОТГ в районі.

За словами Олександра Марченка, Роменський район чи не єдиний в області, де впровадження децентралізаційної реформи чомусь і досі не зрушило з місця.

«На Сумщині вже повноцінно функціонують 18 об’єднаних територіальних громад, у яких уже пройшли вибори голів та депутатів. Крім того, в районах активно проходять процеси щодо створення нових ОТГ. Натомість у Роменському немає жодної об’єднаної територіальної громади. Більше того, керівництво райдержадміністрації, яке має реалізовувати державну політику на місці, зокрема, роз'яснюючи людям їх права і можливості відповідно до законодавства, на жаль, цього не робить. Тож жителі району майже нічого і не знають про зміст реформи», – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації.

Необізнаність людей породжує неправдиві чутки та міфи, тож стурбовані цим мешканці сіл Рогинці, Ріпки та Галка і озвучили їх керівництву області. Зокрема, говорили про те, що побоюються закриття шкіл та дитсадочків, як добиратимуться за довідками у центр громади і навіть висунули пропозицію – створити Посульську ОТГ навколо села Бобрик, але з адміністративним центром у місті Ромни.

«Сьогодні у Роменському районі йде затягування процесів децентралізації. І мені дивно, що сільські голови, які власне повинні представляти інтереси своїх жителів цього не розуміють, – підкреслив Олександр Сітак. – Щодо створення Посульської громади з центром у селі Бобрик, то вона не значиться у державних реєстрах, тому Центральна виборча комісія не зможе оголосити у ній вибори. На сьогодні у вас є вибір – об’єднатися у Великобубнівську ОТГ або домовлятися з Ромнами щодо створення Роменської міської ОТГ. Ви також можете запропонувати інший варіант, але у рамках діючого законодавства».

Як повідомив Олександр Марченко, Роменщині сьогодні необхідно буде визначитися із конфігурацією об’єднання в районі. Адже найближчим часом будуть внесені остаточні зміни до Перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад Сумської області і громади змушені будуть формуватися тільки у рамках цього плану.

«Сьогодні ви маєте шанс – самим вирішити формат об’єднання, створити на своїй території ОТГ, забрати повноваження і ресурси у держави і своїми вже силами господарювати на цій території. Але з незрозумілих причин ви нехтуєте наданими державою колосальними можливостями. А від цього ж залежить майбутнє ваше та ваших дітей», – зазначила координатор Офісу реформ у Сумському регіональному відділенні АМУ Ніна Мельник.

 

Область:

Сумська область

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...