Плоди децентралізації

У той час, коли частина лідерів громад досі змагаються в своїх амбіціях та серйозно не задумуються над втраченими можливостями, об’єднані громади по всій Україні з радістю діляться досвідом роботи, пишаються своїми здобутками та вже з більшою впевненістю дивляться в майбутнє.

Саме громади Західної України найбільш активно включилися в процес реформи децентралізації. А найпрогресивнішою за впровадженням кращих практик прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування в Україні за висновками Центру Політичних Студій та Аналітики визнана Тернопільська обласна рада.

Журналістами з Харківщини нещодавно був організований прес-тур на Тернопільщину. Як приклад, організатори обрали Теребовлянську громаду. Вона є однією з найбільших в області й об’єднує близько 30 тис. населення.

ТЕРНОПІЛЬЩИНА – ЛІДЕР

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук особисто приїхав зустріти журналістів зі східних та південних регіонів України, які завітали ознайомитися з успішним прикладом об’єднання територіальних громад на Тернопільщині. Тут на сьогодні вже створено 26 територіальних громад. Це – найбільша кількість в Україні. Майже 128 млн грн із державного бюджету для розвитку новостворених територіальних об’єднань перепало Тернопільщині. І це, запевняють представники влади, не єдине, що можуть отримати громади, якщо будуть достатньо активними.

Віктор Овчарук наголосив у розмові з журналістами: «Нині Тернопільщина є лідером з об’єднання громад, але нашому регіону пора переходити від кількісних до якісних показників. Необхідно укріпити громади, щоб вони відчули переваги й позитивні зміни в умовах децентралізації, стали самодостатніми, а одним із головних показників успіху є наповнення бюджету. Другий момент – організація роботи всіх служб та напрямків, у тому числі освіти, культури, медицини, соціального захисту. Переконаний, що результат роботи залежить від фахівців та команди, яка створена в територіальній громаді, від їх настрою та бажання працювати для людей».

ДОСВІДОМ ДІЛЯТЬСЯ КРАЩІ

Показовою в реформуванні є Теребовлянська громада, яка об’єднує 25 сіл та місто Теребовлю. Бюджет громади – 130 млн грн. Теребовлянська міська об’єднана територіальна громада, як одна з найбільших в Україні, отримала на розвиток інфраструктури близько 15 млн грн. Ці кошти громада розподілила в першу чергу на інфраструктурні проекти, які виконувалися не в адміністративному центрі громади, а в сільських населених пунктах.

Та щоб залучити додаткові кошти, активісти громади намагаються брати участь у всіх можливих проектах стосовно децентралізації. Один із результатів такої проектної діяльності – Стратегія Теребовлянської громади на 2017-2025 роки, яку нам презентували. Документ було створено як елемент реалізації проекту «Українська Адміністрація Майбутнього» за підтримки урядів Польщі та Канади, тобто фахівцями цих країн. До речі, в 2015 році Теребовля підписала договір про поріднення міст із містом Любомир (Польща).

Журналісти на власні очі побачили, як господарють у найбільшій громаді в Тернопільській області та відчули, що голова, Сергій Поперечний, користується беззаперечним авторитетом та керує по-господарськи.

Велика увага в громаді приділяється закладам освіти. Девіз Теребовлянського ліцею з поглибленим вивченням іноземних мов: «Ми виховуємо не відмінників, а успішних людей», а кредо самих ліцеїстів: «Ми вчимося не для школи, а для життя». Погодьтеся, достатньо мудрий вибір пріоритетного завдання педагогічного колективу.

Про те, як живеться ліцеїстам, розповідали гостям педагоги та учні. На базі ліцею з поглибленим вивченням іноземних мов спільно з французькими партнерами з 1 вересня 2017 року буде відкрито спеціалізовані класи спортивно-рятувального напрямку. Також протягом року у приміщенні школи запрацює спальний корпус для учнів із інших міст.

Як переможець минулого року з волейболу серед команд-юніорів, Теребовля саме в день нашого приїзду приймала у себе учасників фіналу Чемпіонату України з волейболу дитячої ліги. Тож ми стали свідками цікавих спортивних змагань та побували на новозбудованих спортивних майданчиках та футбольному полі зі штучним покриттям на міському стадіоні «Колос» (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Тернопільська область

Source:

«Рідна Дніпропетровщина»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...