Марія Баран: Закон про утворення громад на межі суміжних районів дасть поштовх до об’єднання десятку нових ОТГ Прикарпаття

Марія Баран, регіональний консультант з юридичних питань (проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID).

В Україні загалом і на Прикарпатті зокрема активно проходить процес добровільного об’єднання територіальних громад. Щоправда, донедавна перешкодою на цьому шляху була відсутність нормативно-правових актів, які б регулювали процес приєднання до існуючих громад, об’єднання громад на межі суміжних районів та ін.

14 березня 2017 року законопроект  №5520 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів» був прийнятий Верховною Радою в цілому. 13 квітня 2017 р. цей Закон повернуто до Верховної Ради України з підписом Президента. Метою Закону 5520 є передбачення можливості утворення об’єднаних територіальних громад, суб’єктом утворення яких є, зокрема, територіальні громади міст обласного значення без зміни меж відповідних районів, а також визначення чіткої послідовності дій в процесі призначення перших місцевих виборів у територіальних громадах, утворених в результаті об’єднання територіальних громад різних районів, та зміни меж таких районів.

У перспективному плані Івано-Франківської області є громади, які утворені як навколо міст обласного значення (м. Івано-Франківськ, м. Болехів, м. Бурштин, м. Калуш, м. Коломия, м. Яремче), так і на межі суміжних районів (Галицький-Тисменицький, Коломийський-Снятинський, Рожнятівський-Калуський та ін.). Відтак, прийняття згаданого законопроекту дасть поштовх до об’єднання десятку нових громад області.

Принагідно нагадаємо, що рішеннями Центральної виборчої комісії у 2016 році не призначено вибори в  об’єднаних територіальних громадах, які утворені на межі суміжних районів. Свої рішення Центральна виборча комісія обґрунтовувала необхідністю спочатку внесення Верховною Радою України змін до меж відповідних районів і тільки після цього призначення перших виборів сільських, селищних, міських рад об’єднаної територіальної громади та відповідних сільських, селищних, міських голів.

Також на думку Центральної виборчої комісії, необхідно змінювати межі міста та району в процесі добровільного об’єднання територіальної громади міста обласного значення із територіальними громадами інших сіл, селищ, міст, які розташовані на території суміжного з містом району.

Підсумовуючи зазначимо, що практика застосування норм Закону 5520 потребуватиме додаткових роз’яснень з метою уникнення порушення норм Конституції України та в подальшому непорозумінь в процесі виконання повноважень об’єднаними територіальними громадами.

Область:

Івано-Франківська область

Source:

«Галичина»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

26 July 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 July 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 July 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 July 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...