Проблеми децентралізації, або як відбувається об’єднання громад на Донеччині

У Бахмуті в рамках проведення інформаційних днів з питань впровадження реформи з децентралізації обговорювали питання формування об’єднаних територіальних громад в Україні, стан реформи децентралізації в Донецькій області, досягнення вже сформованих громад, а також проблеми законодавчого врегулювання процесу об’єднання ОТГ.

У Донецькій області станом на сьогодні створено шість територіальних громад. Це лише 15 % від кількості ОТГ, зазначених у Перспективному плані.

– Дуже багато причин, які уповільнюють процес об’єднання громад. По-перше, це законодавче неврегулювання. По-друге, якщо ми кажемо, що громади об’єднуються – це вибори, а це ще один шанс прийти до влади або залишитися поза нею, – зазначає Людмила Биченко, в.о. директора департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА.

Об’єднані громади повинні відповідати певним критеріям: кадровому потенціалу, фінансовій спроможності, наявності розвиненої інфраструктури, спільних меж між радами та транспортних сполучень. Виходячи із цього і було розроблено Перспективний план об’єднання громад.

Також, за інформацією ДонОДА, на сьогодні є багато громад, які хочуть об’єднуватися всупереч Перспективному плану. Зокрема, це Костянтинівська, Світлодарська, Званівська та Верхньокам’янська громади. Останні мали б об’єднатися із містом Сіверськ та Дронівською, Серебрянською, Різниківською сільськими радами.

– Ми спроможні бути окремою громадою економічно, політично, культурно, історично. Ці люди були односельцями до 1954 року. В нас дуже багато причин, чому ми хочемо окрему громаду, – зазначає Юлія Тимчак, голова Званівської ГО «Чарівні руни».

Мешканці Званівки та Верхньокам’янського навіть відстоювали своє право на об’єднання під стінами Донецької ОДА, через те, що влада не надавала позитивний висновок на створення окремої громади.

– Вони хочуть отримати статус об’єднаної громади при цьому не розуміючи, що додаткових фінансових ресурсів вони з держави не зможуть отримати. Згідно Закону України, об’єднані громади переходять на прямі міжбюджетні відносини із Державним бюджетом тільки, якщо вони є в Перспективному плані.

Однак людей такі обмеження не лякають. Вони вважають, що зможуть самостійно забезпечувати та розвивати свою громаду.

– Ми існуємо за рахунок фермерів, як і більшість сіл. В нас є фермерське господарство, яке одне сплачує близько мільйона податку. Зараз в селі лишається лише 15 % від цієї суми, а коли буде створена громада, ці гроші будуть лишатися в громаді, зазначає Вікторія Верголес, Верхньокам’янський сільський голова.

Наразі Донецька обласна державна адміністрація надала позитивний висновок на створення окремої Званівсько-Верхньокам’янської громади. На виборах, які 30 квітня відбудуться у Сіверській об’єднаній громаді мешканці Званівки та Верхньокам’янського брати участь не будуть.

З проблемами децентралізації зіштовхнулися й мешканці населених пунктів, що мали б об’єднатися в Світлодарську ОТГ (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Донецька область

Source:

«ДоТБ»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024