Циблівська об’єднана громада чекає погодження свого проекту в області

Ініціативна група з формування Циблівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) на Київщині вже впритул наблизилася до погодження в Київській облдержадміністрації їхнього проекту. За словами Циблівського сільського голови Сергія Дяченка, підготовлено весь необхідний пакет документів: рішення громад, які дали згоду на об’єднання, та економічні розрахунки щодо спроможності і перспективного розвитку території Циблівської ОТГ.

Вже наступного тижня остаточно відредагований пакет документів із супровідним листом ініціатори повезуть до КОДА, яка зобов’язана протягом 10 днів надати висновок. Далі його погоджують на сесіях сільських рад, які є учасниками процесу, і вже з цими рішеннями КОДА подає до Центрвиборчкому клопотання про призначення виборів у новоствореній громаді. Це буде фінішем юридичної процедури створення і узаконення Циблівської ОТГ.

– За підрахунками, загальний бюджет нашого ОТГ у 2016 році міг би скласти з усіма надходженнями близько 30 млн. грн, – коментує Сергій Михайлович. – Крім того, у статусі об’єднаної громади мали б можливість залучити на її розбудову значні суми державної субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ, подати свій проект до державного фонду регіонального розвитку. Ці програми реально фінансуються. Та, на жаль, у ході створення нашого ОТГ було багато колізій, які невиправдано затягнули цей процес. 

Підтримати першопрохідців децентралізації на Переяславщині 23 березня приїхав до Цибель Володимир Удовиченко, регіональний консультант з питань децентралізації, голова депутатської комісії з питань місцевого самоврядування Київської облради.

– Із цією командою ми провели багато консультацій, наші фахівці з Офісу реформ допомагали в підготовці документів, вони вивірені до буковки, – зауважив Володимир Петрович. – Тож у них все напрацьовано досить добре, цифри показують їхню цілковиту спроможність і треба погоджувати їхнє об’єднання в області. Воно насправді вистраждане, і передусім Сергієм Дяченком особисто. Причин зволікати, окрім політичних,  я не бачу.

До Цибель прибули також консультанти проекту “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” Тетяна Ревенко і Тетяна Овчаренко. У цій зустрічі взяли участь сільські голови та представники громад, які об’єднуються в одну: Циблівської, Лецьківської (із селами Пологи-Чобітьки та Вінинці), Полого-Яненківської, Світанківської та Хоцьківської сільських рад. Попередньо приєднатися до них запрошували і Виповзьку, Малокаратульську, Улянівську та Полого-Вергунівську  сільські ради, але там люди ще не визначилися. І саме таке зволікання гальмувало узаконення ОТГ в меншому від задуманого варіанту форматі.

Ухвалення закону 4772 щодо добровільного приєднання територіальних громад  розблокував цей процес, спростивши процедуру. Закон дозволяє пізніше приєднатися громадам до вже створеного ОТГ. Поте для цього має бути сформований перспективний план об’єднання, тобто передбачено, куди можуть приєднатися відсталі в процесі громади, аби не залишитися взагалі “за бортом”. Такого варіанту закон про децентралізацію не допускає. Проте, якщо “довгодуми” зволікатимуть з власним рішенням, то зрештою, закон про адміністративно-територіальний устрій автоматично приєднає ці села до ОТГ, згідно з перспективним планом. У цьому переконаний Володимир Удовиченко, бо, як каже, інакше Україна ніколи не зрушить  із застояного місця.

– Прикро чути, коли люди дещо байдуже сприймають таку можливість і шанс самим визначити шлях свого розвитку, будучи переконаними, що за них рішення приймуть “зверху”, – каже Сергій Дяченко.  – Тому насправді з населенням ще буде багато роботи щодо роз’яснення всіх особливостей об’єднання, його викликів, труднощів  і переваг. Та відступати ми не будемо.

– Ми пройшли великий спротив і на місцях з боку опонентів, і в Києві у владних кабінетах, але нас це не спинило, – розповідає дорогою на зустріч Олександр Палагута, Лецьківський сільський голова. – Людям ми доводили, що ні сільські ради, ні школи у селах не закриватимуться, а важливі питання вони зможуть вирішувати вже на місцях.

– Перенести центр прийняття важливих для людей рішень із РДА в громаду, де керівники не призначені, а обрані людьми – це дуже важливе завдання децентралізації, – наголошує Володимир Удовиченко. – Необхідно змінити модель управління на користь інтересів людини. Новий закон уточнює повноваження старост і відкриває таку можливість, бо вони, наприклад,  матимуть доступ до державних реєстрів, тож за довідками людині нікуди не треба буде їхати. За два роки дії реформи в країні створено 366 ОТГ, ще 47 вже ідуть на вибори. І серед них немає такої, де б за цей час не відбулося змін на краще.

Область:

Київська область

Source:

«Вісник Переяславщини»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...