У Запорізькій області розпочнуть реформування системи освіти

Запоріжжя стало 15-м містом України, де за допомогою шведської програми реалізується реформування освітньої сфери у створених об'єднаних територіальних громадах.

Мета впроваджуваної освітньої системи — щоби рівень знань дітей із сільської місцевості був конкурентоспроможним з рівнем знань учнів міських шкіл.

У Запорізькій області налічується 582 шкільних навчальних заклади, де здобувають освіту понад 161 000 учнів. У Запорізькому регіоні майже 1,5 млн осіб міського населення, і серед них сільських жителів лише близько 400 тис осіб. Діти, які навчаються у сільських школах, мають право на отримання якісної середньої освіти, яка дала б їм можливість вступати до престижних міських вишів.

— У рамках реформування ми підвищуємо якість надання освітніх послуг у найвіддаленіших населених пунктах, забезпечуємо ефективне використання освітньої субвенції. Наприклад, минулого 2016 року наші 6 територіальних об'єднаних громад (Запорізька область, — ред.) отримали 40 млн грн на виконання повноважень у сфері освіти, — повідомляє Олександр Свистун, директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Запорізькій області.

Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» діятиме до 2018 року. За цей час планується створити органи управління освіти у територіальних громадах. Планується, що кожне село матиме базові школи, де передбачено отримання початкової шкільної освіти, а у селах з великою кількістю населення функціонуватиме опорна школа, де діти навчатимуться до 11 класу включно.

— Наша мета — поліпшити центральні, тобто опорні школи. Суть реформи полягає в тому, щоб забезпечити рівний доступ до освіти і у сільській місцевості, і у містах, — каже Войтек Марьхілевський, експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні».

Для того, щоб роз'яснити основи реформування системи освіти представникам ОТГ Запорізької області, в обласному центрі провели одноденний тренінг. Надалі представники територіальних громад пояснюватимуть необхідність реформування освітньої сфери у своїх населених пунктах. Варто зазначити, що на тренінгу були присутні кілька десятків представників ОТГ.

Область:

Запорізька область

Source:

«Qha»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...