Децентралізація: нові закони - нові можливості для громад

Днями Верховна Рада України прийняла низку законів щодо проведення реформи децентралізації. З цього приводу розмова з директором Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування  Віктором Литвинчуком.

Вікторе Юхимовичу, для нашої області, де створено найбільше об’єднаних територіальних громад, новоприйняті закони, мабуть, відкривають і нові можливості?

Тернопільщина й надалі залишається лідером реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Перш за все, це вдалося досягти завдяки готовності наших громадян до соціальних та державотворчих змін. Другим чинником став високий рівень виконавчого менеджменту, який забезпечив проведення реформи. Саме завдяки чіткій співпраці з обласною державною адміністрацією та обласною радою вдалося досягти тих результатів, які називаються успіхом. Суттєвим у проведенні реформи стала організаційна та фінансова допомога наших європейських і американських партнерів.

Однак, історія успіху має, як переваги так і недоліки. З одного боку вона приваблює, привертає увагу, як керівництва держави так і наших колег з інших областей. Зокрема, тільки в минулому році з метою вивчення нашого досвіду на Тернопільщині побували представники Івано-Франківської, Луганської, Харківської, Сумської, Вінницької та Черкаської областей. У цьому році плануються візити представників громад Львівщини, Закарпаття, Донеччини, Луганщини, Харківщини та Запоріжжя.

З другого боку це непроста робота першопроходця, який вперто намацує дорогу, якою часом доводиться йти майже наосліп. Ми настільки швидко рухалися, що наше законодавство за нами не встигало. Відтак, законодавчих змін, які нещодавно були прийняті Верховною Радою України, усі чекали, як божого благословіння. Це не те, на що ми очікували, але разом з тим ці закони стануть великим кроком вперед в царині реформи децентралізації. Це відрегулює систему управління в існуючих об’єднаних територіальних громадах та значно спростить проведення реформи в Україні.

Які саме зміни отримало суспільство?

Базовим законом для проведення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади є Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який було прийнято ще в лютому 2015 року. Але, як будь-який закон, він потребував змін. Групою народних депутатів було підготовано кілька законопроектів. Майже рік тривав процес узгоджень та домовленостей. Врешті, 9 лютого цього року Верховна Рада України розглянула низку законопроектів і прийняла у другому читанні та в цілому чотири Закони, які регулюють процес добровільного об’єднання територіальних громад.

Як відомо, це довгоочікувані закони, які значно спростять процеси децентралізації…

Безумовно, вони вирішать чимало проблемних питань, сприятимуть діяльності  як громад загалом, так і посадових осіб зокрема.

Перш за все, це Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)». Поговоримо про нього трохи згодом.

Інший Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)», який більш чітко визначає статус старости шляхом визначення просторових меж його діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності тощо.

Зокрема, в чинне законодавство вводиться поняття «старостинський округ», межі якого співпадають з межами території юрисдикції рад тих громад, які об’єдналися. Цим запроваджується повсюдність інституту старост в межах об’єднаної територіальної громади, що є гарантією захисту прав та інтересів жителів усіх сіл та селищ.

Ще один Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів» дозволить унормувати питання набуття повноважень сільського, селищного, міського голови та обмежить можливості сумісництва посади голови громади з іншими видами діяльності.

Останній важливий Закон «Про службу в органах місцевого самоврядування» встановлює нові правові та організаційні засади служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності на благо держави і громади, а також для гарантування реалізації громадянами України права рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування.

Закон містить низку положень, головними серед яких є новий поділ посад в органах місцевого самоврядування на категорії, вимоги до політичної неупередженості службовців, вимоги до рівня професійної компетентності особи, яка претендує на зайняття посади в органах місцевого самоврядування, порядок проведення конкурсу, новели щодо оплати праці, преміювання та заохочення (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Тернопільська область

Source:

Сайт «Децентралізація влади»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

26 July 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 July 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 July 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 July 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...