Журналістів Вінниччини заохочують писати про децентралізацію

Обласний конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади України» - така тема сьогоднішньої прес-конференції, яка відбулася під керівництвом голови обласної Ради Анатолія Олійника за участі спеціального радника Уряду України, представника Ради Європи Даніеля Попеску, менеджера Програми Ради Європи «Децентралізація і муніципальна консолідація в Україні» Андрія Гука, народного депутат України Сергія Кудлаєнка та заступника голови облдержадміністраці – директора Депараменту освіти і науки облдержадміністрації Ігоря Івасюка, а  також члени Конкурсної ради.

Під час прес-конференції мова йшлося про нові форми та методи співпраці влади із засобами масової інформації та про заохочення журналістів щодо висвітлення кращих практик децентралізації та позитивних зрушеннь, що є результатами реформи.

- Це гарний спосіб залучити журналістів, їхню увагу та увагу  громадськості до процесу, який відбувається в країні, - сказав у своєму виступі Даніель Попеску.

Вінницька обласна Рада першою в Україні ініціювала проведення конкурсу. Методологічну підтримку конкурсу надала Рада Європи в рамках Програми «Децентралізація і територіальна косолідація в Україні, за сприяння народного депутата України Сергія Кудлаєнка.

- Конкурс журналістських робіт дозволить максимально прозоро висвітлювати інформацію щодо питання децетралізації, - зауважив у своєму виступі Сергій Кудлаєнко.

-   Питання роз’яснювальної роботи і проведення зустрічей з громадами, які намагаються сьогодні пройти етап об’єднання, недостатньо ефективний. Наше завдання - прийти в кожну територіальну громаду і пояснити, як це правильно зробити та які будуть від цього переваги.

Андрій Гук зосередив увагу на методології проведення конкурсу й участі в ньому.

- Успіх реформи залежить не лише від підтримки влади, від ініціаторів реформи, але й від підтримки населення, а вона буде більшою тоді, коли буде ширшою обізнаність населення, - наголосив Андрій Гук. - Тому місією цього конкурсу є посилення підтримки населення в обізнаності щодо можливих переваг, кращих практик, позитивних зрушень, про які варто розповідати населенню.

Також менеджер Програми Андрій Гук зауважив, що минулого року таку методологію започатковано та реалізовано на національному рівні.

- Рада Європи спільно з Міністерством регіональної політики запровадили Всеукраїнський конкурс журналістиських робіт, і ми одночасно запропонували областям підтримати цей процес, - зазначив він.

Андрій Гук подякував керівництву області і представникам Верховної Ради за підтримку щодо проведення конкурсу журналістських робіт.

- Прагнемо продемонструвати жителям регіону та України в цілому можливості й переваги реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, а також кращі практики і позитивні зрушення на Вінниччині, що  є результатами цієї реформи, через публікації, радіо- та телепрограми, розміщені у регіональних ЗМІ, - прокоментував голова обласної Ради Анатолій Олійник. - Сподіваємось, що у медійному просторі області буде більше публікацій про ефективність роботи місцевої влади і про самодостатні територіальні громади.

Конкурс проводиться в Україні вперше, в рамках виконання Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Вінницькій області на 2016-2018 роки, задля сприяння демократичним змінам в Україні через підвищення обізнаності й прихильності населення до реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Переможці конкурсу  визначатимуться у номінаціях: «Краща онлайн-публікація», «Краща стаття», «Кращий радіоматеріал або відеоматеріал». Конкурсні матеріали оцінюватимуться в межах номінацій, відповідно до типу ЗМІ: онлайн-медіа, друковані видання, теле- та радіо компанії.  Передбачається нагородження 18 переможців:  по одному першому місцю (10 тис.грн), по два других місця (6 тис.грн.), та по три нагороди для третього місяця (3 тис.грн.).

На конкурс приймаються роботи, які були оприлюднені в період з 1 квітня 2016 року по 1 квітня 2017 року. Переможців буде оголошено до Дня журналістики, 6 червня 2017 року.

Область:

Вінницька область

Source:

Сайт Вінницької ОР

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

26 September 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 September 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...

26 September 2024

How Communities Develop culture and Overcome Challenges - theses from the Mayors' Briefing

How Communities Develop culture and Overcome...

Culture is a sector that often receives little attention in society, especially in times of war. However, culture...

26 September 2024

Диджитальний перехід у культурі: чому це має хвилювати українців?

Диджитальний перехід у культурі: чому це має...

Cвіт невпинно диджиталізується, і вже ні для кого не є фантастичним той факт, що поруч зі звичайною реальністю існує...