Григорій Самардак: «Нам необхідно реалізовувати реформи не поспішаючи і в інтересах людей»

Про важливі для регіонального розвитку рішення, які прийняті у Києві на з'їзді Української асоціації районних та обласних рад, в ході прес-конференції розповів голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак.  Він зазначив, що лідери регіональної влади звернулися до представників центральної влади з пропозиціями щодо перспектив подальшого розвитку місцевого самоврядування.

Наприклад, на зустрічі з віце-прем'єр-міністром – міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадієм Зубком, мова йшла про те, що в реалізації реформи місцевого самоврядування має бути комплексний підхід. Тобто реформа місцевого самоврядування повинна відбуватися одночасно з реформою в освіті, медицині, і це повинно бути врегульовано відповідними законодавчими актами.

Григорій Самардак відзначив, що одноголосної підтримки членів Української асоціації районних та обласних рад отримали звернення до перших посадових осіб держави щодо пришвидшення розгляду децентралізаційних законів, у тому числі із земельних питань та питань оподаткування. Так,  керівники обласних та районних рад із всіх регіонів вважають, що обіцяна концепцією реформи передача земель державної власності до комунальної власності об’єднаних територіальних громад (окрім земель, необхідних для забезпечення державних потреб), вже повинна мати законодавче підґрунтя.

- Це важливо, тому що земля є важливим ресурсом доходів громади для розвитку власних територій, для втілення масштабних інвестиційних проектів і створення нових робочих місць, на який ради об’єднаних громад очікують. Крім того, серйозно піднімалося питання про те, як проводити реформи медицини, освіти з урахуванням територіальної специфіки та структурних особливостей регіонів. Нам необхідно реалізовувати реформи не поспішаючи і в інтересах людей,- сказав Григорій Самардак.

Також регіональні лідери підтримали ініціативу уряду про введення довгострокового бюджетного планування.

- Так, прогресивні, економічно розвинені країни мають досвід довгострокового планування щонайменше на 50 років, і нам в області потрібно йти таким же шляхом. Відсутність довготривалої стратегії розвитку України говорить зовнішнім спостерігачам про невпевненість у майбутньому країни. Це не припустимо. Територіальні громади так само повинні мати плани довгострокового перспективного розвитку.  Це - перспективи зайнятості населення, створення нових робочих місць, тобто стабільність і в житті людей, і в розвитку території, - зазначив голова Запорізької обласної ради.

Область:

Запорізька область

Source:

Сайт Запорізької ОР

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...