Обсяг міжнародної підтримки об’єднаних громад постійно зростає, але з отриманням конкретних результатів такої допомоги треба пришвидшитись, - В’ячеслав Негода

Цього року результатом скоординованих дій Мінрегіону, експертного середовища та міжнародних партнерів насамперед мають стати швидкі та переконливі успіхи об’єднаних громад у підвищенні рівня послуг та якості життя на своїх територіях.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час робочої наради з питань реалізації програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні «Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності» (DOBRE).

«Завдяки міжнародним партнерам маємо у цьому році значні ресурси для підтримки об’єднаних громад. І зараз разом з вами ми повинні показати швидкі результати цієї допомоги. За нашого сприяння об’єднані громади мають розумно зростати: досягати помітних і беззаперечних успіхів у розвитку своїх територій. Це набагато ефективніше спонукатиме інших до якнайшвидшого об’єднання зусиль, ніж поради Міністерства чи експертів. Отже, найкраще, що ми спільно можемо зробити на цьому етапі реформи, це надати максимальну експертну та технічну підтримку вже об’єднаним громадам», - звернувся  В’ячеслав Негода до представників проекту.

За його словами, Мінрегіон розраховує, що міжнародні організації насамперед сприятимуть громадам у залученні та ефективному використанні коштів, у тому числі, з державних програм.

«Проекти, запропоновані громадами, мають розвивати територію і враховувати ті зміни, які в ході децентралізації відбуваються зараз у медицині, шкільній освіті, наданні адміністративних та соціальних послуг. Допомога громадам у розробці і реалізації таких проектів повинна стати одним з головних наших з вами пріоритетів цього року», - зазначив В’ячеслав Негода

У свою чергу, представники програми DOBRE поінформували, що завершили етап діагностики відібраних у жовтні минулого року 25 об’єднаних громад і з березня починають спільно з громадами створювати стратегічні плани їхнього розвитку. А вже в липні-серпні будуть розроблені перші проекти в сфері покращення надання послуг, місцевого економічного розвитку та інфраструктури.

Довідка

Програма DOBRE стартувала у 2016 році і розрахована на період до 2021 року. Загальна вартість програми – $50 млн.

Участь у програмі DOBRE беруть об’єднані громади з семи областей: Дніпропетровської, Івано-Франківської, Миколаївської, Тернопільської,  Харківської та Херсонської.

Заплановано, що відбір ОТГ до участі у програмі проходитиме у три етапи:

перша черга: жовтень 2016 року – 25 ОТГ (вже відібрано);
друга черга: березень-квітень 2017 року – 25 ОТГ;
третя черга: вересень-жовтень 2017 року – 25 ОТГ.

Детальніше про програму можна дізнатися ТУТ

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...