Відремонтовані школи та медзаклади - рік Рукшинській ОТГ

У шістьох селах Рукшинської ОТГ, у Хотинському районі, Чернівецької області після об’єднання почали ремонтувати школи та медичні заклади. Поступово мешканці відчули ефект від проведення реформи децентралізації, почали оживати села. Та попереду – роботи не менше. Зараз у громаді мізкують над тим, де можна заощаджувати, щоб спрямувати кошти не лише на відбудову, а й розвиток усіх територій.

Мешканці села Рукшин Валерій та Марія переходять з однієї частини села до іншої новеньким мостом. Старий, дерев’яний – зруйнувався улітку.

Валерій Гиркавий, мешканець села Рукшин: Міст був вже майже 30 років дерев’яний, влітку їхав автомобіль, проламався. Вже мусили робити міст. І вже дочекали, що зробили міст. Не треба об’їжджати 4,5 кілометри по колу, робота вже зроблена.

Голова Рукшинської об’єднаної територіальної громади Олег Горбатюк каже: ремонт мосту не був запланований. Але через аварію, довелось діяти швидко: встановити тимчасову конструкцію, розробити та затвердити проект.

Олег Горбатюк, голова Рукшинської ОТГ: «Прожили літо, підготували проект, успішно реалізували, зробили нормальний міст, залізобетонний, і сподіваємось, що цей міст прослужить десятки років.»

Щоб грамотно рахувати гроші та планувати, на що їх витрачати, в громаді найперше створили фінансовий відділ.

До Рукшинської ОТГ, що запрацювала рік тому, входить шість сіл, вона налічує майже 8 тисяч людей. Досі навколишні села задовільнялись існуючими бюджетами, яких вистачало на зарплатню та комунальні послуги. Тепер завдяки тому, що більшість податків залишаються на місцях, отримали фінансову можливість покращувати інфраструктуру та розвиватись.

Інна Гондуряга, керівник фінансового відділу Рукшинської ОТГ: Після об’єднання збільшилось приблизно на 50 відсотків фінансування. Громада отримала набагато більше можливостей, до нас зайшли багато податків. Це 60 відсотків ПДФО, також сільська рада наша має акциз свій, це теж левова частина нашого бюджету. Цього року ми мали можливість наповнити матеріальну базу в усіх наших установах, поробити капітальні ремонти там, те це дуже потрібно і не було можливості зробити це раніше. У громаді за рік відремонтували школи та медичні заклади. За кошти на розвиток інфраструктури від Мінрегіонбуду, зокрема, вдалось привести до ладу аварійну амбулаторію в центрі громади – селі Рукшин.

Олег Горбатюк, голова Рукшинської ОТГ: Замінили повністю дах, утеплили горище. Замінені вікна. Це первинний рівень медицини, тут оглядають школярів, тут також надається перша допомога. Раніше тут були просто жахливі умови. Сьогодні ми також поліпшили умови персоналу – провели каналізацію, підвели воду, зробили туалети.

Сьогодні в Рукшині реконструюють місцевий стадіон та облаштовують для сімейного відпочинку парку у центрі села. Громада розробила проект встановлення сонячної електростанції, який переміг та фінансуватиметься німецьким фондом GIZ.

Олег Горбатюк, голова Рукшинської ОТГ: Ми виграли в фонді фінансування проектно-кошторисної документації на встановлення сонячної електростанції на даху школи, що нам дасть можливість економити в рік до 200 тисяч гривень.

В Рукшинській ОТГ зараз створюють план розвитку громади. Найважливіше зараз - «не проїдати» доходи, а заощаджувати на зайвих витратах, щоб спрямовувати кошти на розвиток сіл: створювати нові підприємства та робочі місця та знаходити спільну мову із бізнесом, переконуючи сплачувати податки.

Область:

Чернівецька область

Громади:

Рукшинська сільська об’єднана територіальна громада Рукшинська територіальна громада

Source:

«АСС»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...