Україна-Польща: Prosto (прямо) в Європу

Після кожної подорожі будь-хто з нас повертається іншим, і це не історія одної людини - це закономірність. Відвідавши на початку листопада Польщу, маю нагоду поділитись враженнями. Попереджаю всіх, хто налаштований на "казки" в реальності - дива не буде, будуть факти і фотофакти про те, як не ідеології партій, а інтереси територій з людьми, спільнот, громад в центрі всього, що робиться. Як і чому поляки живуть інакше? І яке воно - те "інакше"? З чого починати нам? Які мати вектори руху і куди? Проводимо паралелі... 

Звичайна життєва історія: біля приміщення міської ради міста Зєльонка (Польща) чоловік втратив свідомість, швидка констатувала зупинку серця. За декілька секунд було надано необхідну допомогу і повернено чоловіка до життя за допомогою дефібрилятора, який розміщено безпосередньо на будівлі міськради. Про це написала  преса містечка, але не про факт, який став унікальним, а про черговий порятунок життя людини завдяки медобладнанню, яке було поряд.

Місто Зєльонка має 20 тис. мешканців, знаходиться неподалік від Варшави. Тут вже давно люди відчули, що таке громадська участь у прийнятті важливих рішень, таких рішень, які вони будуть вважати важливими! А все розпочинається з малого - вибудови стратегії міста (річного, 5-річного плану розвитку, напрямку). Від можливості записати мешканцем міста на сторінці сайту міськради  бургомістру (меру міста) все, що Вас може цікавити і, що не менш важливо, отримати за встановлений час відповідь. "Учасництво" у керуванні містом - це не вигадка і не історія напоказ - це реальність, за якою живуть поляки.

Річний бюджет м. Зєльонка складає 56 млн. злотих (370 млн. грн.), без зовнішніх інвестицій - 8 млн. злотих.(48 млн. грн. ), з них 200 тис. злотих (1 млн. 320 тис. грн) - це громадський фонд, тобто та частина грошей від загального бюджету, яку мешканці(зєльончани) самі вирішують, куди і як витрачатимуть, написавши проект власної ідеї. Таку можливість участі вони називають "партисипацією", а бюджет "партисипаційним" або "учасництвом".

Тільки минулого 2015 року за рахунок громадського бюджету у невеличкому містечку Зєльонка (як наша Знам'янка) було реалізовано 6 проектів: побудовано майданчик, створено місце для пікніка, закуплено 5 дефібриляторів...

Пожежна дружина (до речі громадська) написала проект з намірами закупити таку медтехніку і переконала містян у спеціально ними відзнятому відеоролику у тому, що це важливо для їх життя - більшість їх підтримали! Як результат,  було закуплено 5 дефібриляторів (40 тис. злотих), які  розмістили у різних місцях. Додамо, що 4 таких медапарати вже було придбано раніше, а один використовують для тренувань та проведення майстер-класів. Наступним етапом намірів пожежних дружин  буде участь у конкурсі проектів для  придбання рятувальних інструментів...

Пані Тереза, яку ми зустріли у приміщенні мерії Зєльонки, ніколи не ставала свідком порятунку життя людей за допомогою   встановлених у різних місцях дефібриляторів, але говорить, що її діти і вона голосували у підтримку цього проекту на сайті міської ради.

У Знам'янській ЦРЛ на сьогодні, зі слів головного лікаря Ігоря Муравського, є 4 дефібрилятори, і не всі сучасного зразка, в обслуговуванні міської швидкої ці вкрай важливі апарати є  в кількості 3 шт., про те, щоб зробити такі закупівлі за рахунок  міського бюджету,  мови наразі немає, як і щодо того, щоб такі апарати стали порятунком життя людей на вулицях нашого міста.

У пожежних, працівників МНС  на базах машин порятунку такого обладнання немає.

То чи не час подумати про те, щоб надати людям нашого міста право участі в тому, куди витрачати кошти, адже кожен з нас є платником податків, а більшість обрала цю владу! Громадська частка бюджету - це локалізація проблем людей до кожного з нас - у дворі багатоповерхівки, кварталу чи вулиці. Наші сусіди показують, як це ефективно діє,  час діяти  так само і нам?!

Створення матеріалу про досвід Польщі стало можливим завдяки Швейцарсько-українському проекту "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO та Фонду міжнародної солідарності «Solidarity Fund PL».

Оксана Войчишина (місто Знам'янка) 

16.11.2016 - 12:55 | Views: 6999
Україна-Польща: Prosto (прямо) в Європу

Область:

Кіровоградська область

Source:

komora.info

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...