Хмельницький регіональний офіс реформ – впровадник ідей децентралізації

Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» набув чинності 5 березня 2015 року. Відтоді на Хмельниччині почались процеси суттєвого вдосконалення розбудови самостійних міцних територіальних структур – здатних до самоорганізації та поступального руху в інтересах справжніх місцевих господарників. За коментарем щодо радикального реформування методів і напрямків цієї роботи журналісти «Марічка NEWS» звернулися до координатора Хмельницького регіонального офісу реформ, директора агенції регіонального розвитку Сергія Яцковського.

– Наша організація спільно з Інститутом підвищення кваліфікації навідалась до всіх районів області з метою роз’яснювальних лекцій та тренінгів – чим є децентралізація і яким є її основне призначення. Аби надати кваліфіковані консультації громаді, ми особисто також проходили курси, адже цей процес став новим і для наших спеціалістів, – розповідає пан Яцковський. – Міністерство регіонального розвитку є очільним органом не тільки впровадження, але й контролю за децентралізаційними заходами. В процесі роботи з громадами наша команда разом з керівниками області дійшли спільного висновку: для впровадження реформи потрібні докладний аналіз та перегляд сьогоденних законів і норм, супутніх процесам об’єднання територій, для виключення повторень негативного досвіду виборчих процесів минулого та поточного років.

Також додаткової роботи має додатись громадам на місцях – у сенсі більш кропіткого підходу до вибору керівних посад на території. Наше населення має зрозуміти, що норми децентралізаційних реформ покладають усю відповідальність за розвиток громади на обраного тією ж громадою представника, який має бути підготовлений до цього обов’язку професійно та бути виваженим у свої діях, від яких залежить добробут очолюваної ним території.

Перші ж звітні дані, які демонструють відверту прогресивність реформ, свідчать про дев’ятикратне збільшення фактичних надходжень доходів загального фонду місцевих бюджетів ОТГ області – загалом за першу половину 2016 року порівняно з попереднім періодом. Позитивним прикладом професійного керівництва на рівні позапланових досягнень є Волочиська ОТГ, яка збільшила доходи від сплати за землю у 4,5 разу за рік за рахунок якісного провадження інвентаризаційних перевірок і звернень до норм існуючого земельного законодавця, а саме інформаційної бази Центру Державного земельного кадастру.

 Децентралізаційний механізм у дії – це відкрита можливість за перші шість місяців року місцевими ОТГ спрямувати кошти на здійснення видатків розвитку (капітальні видатки) загальною сумою 20,4 млн грн, у тому числі на ремонт доріг, будівництво, благоустрій територій та житлово-комунальне господарство – 13 млн грн, капітальний ремонт та реконструкцію закладів соціально-культурної сфери – 3 млн грн.

Впровадження оновлених реформ дозволило громаді не тільки реалізувати свої потреби в повному обсязі: провести освітлення, газ, капітальні ремонти незалежно від рішень обласних інституцій та без затягнення рішень тих чи інших очільників у часі. Відкриті децентралізаційні можливості об’єднаних громад також дозволили накопичити чималий резервний фонд – за рахунок залучення фінансових ресурсів з Фонду регіонального розвитку, а найголовніше – завдяки  перевиконанню дохідної бази. І це тільки за перше півріччя.

Однозначно можна стверджувати, що прикладів вдалого впровадження урядових реформ достатньо для переведення до цієї системи всіх територій області. Постійні навчальні курси та виїзди – невід’ємна частина нашої щоденної роботи в галузі не лише популяризації реформ, але й підвищення кваліфікаційного рівня їх безпосередніх виконавців. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на останній нараді чітко висловив позицію діючого уряду стосовно реалізації децентралізаційних процесів по країні, а саме їх підтримки фінансовими асигнуваннями, закладеними до бюджету 2017 року, та продовження суворого контролю за нормами та обсягами впроваджувальних реформ на місцях.

На Хмельниччині 26 громад прийняли для себе виважене рішення обрати своє майбутнє в рамках проекту ОТГ, адже населення краю прагне не просто змін декорацій зубожіння, а реальної еволюції образу мислення – прогностичного, відкритого до змін та новаційних впроваджень вже сьогодні.

Питання відповідальності за такий вибір має турбувати подолян більше за політику, владу, економіку, бо кожен свідомий громадянин сам творить свою країну і за результат своїх дій – фіаско чи лаври – має відповідати теж сам.

Норми децентралізаційних реформ покладають усю відповідальність за розвиток громади на обраного тією ж громадою представника, який має бути підготовлений до цього обов’язку професійно та бути виваженим у свої діях, від яких залежить добробут очолюваної ним території.

Область:

Хмельницька область

Source:

«marichkanews»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...