Луцьк зробив перший крок, щоб розширити свої межі вдвічі – до 8 га

Депутати Луцької міськради надали згоду на співробітництво Прилуцької сільської ради та територіальної громади міста Луцька у сфері спільних інтересів територіальних громад щодо розвитку транспорту, житлово-комунального господарства, освіти, медицини, надання адміністративних послуг, культури та спільного використання земельних ресурсів.

Відповідний проект рішення затвердили сьогодні під час сесії, передає власкор «Вголосу».

«На жаль, у часи незалежності Луцьк опинився затисненим між сусідніми населеними пунктами. Нині це 10 сільських рад, 2 – Луцького, 8 – Ківерцівського районів. Сьогодні Луцьк має найменшу площу в західній Україні. Менший лише Ужгород. Луцьк має площу лише понад 4 тис. га. При такій площі Луцьк не має довгострокової перспективи розвитку. Ми повинні включати до свого складу нові території», - зазначив заступник мера міста Сергій Григоренко.

За його словами, громади, лишаючись у своїх межах, тісно співпрацюватимуть у багатьох сферах.  «При цьому можна створювати  спільні комунальні підприємства, включати до різних програм, передавати один одному повноваження», - розповів він.

Після того, як Прилуцька сільрада теж погодить таку співпрацю, спільно створюватиметься робоча група, яка напрацьовуватиме проект договору щодо співробітництва у сфері освіти, медицини, транспорту тощо. Опісля проект затверджуватимуть знову.

«Кінцевою метою співробітництва ми бачимо об’єднання громад. Нині їх цікавлять ремонти дороги, покращення медицини, дорожньої інфраструктури тощо. У них є землі запасу, паї, які вони готові будуть надати для побудови нових житлових мікрорайонів на 20-30 тис. людей, де будуть і школа, і садок. У перспективі Луцьк може становити 8 тис. га. До того ж, села, які входять в Прилуцьку сільраду вдало географічно розташовані», - зауважив Сергій Григоренко.

Наразі – це лише погодження на співпрацю, а детальний проект обговорюватимуть згодом. До того ж, у сільради залишається свій бюджет і Луцьк не буде фінансувати громаду.

Депутат Павло Данильчук наголосив, що таке рішення для Луцька – надважливе. «Це рішення необхідне нам, як вода. Усі перемовини практично провалені, бо всі інші сільські ради не хочуть об’єднуватися. Добре, що знайшлася Прилуцька сільрада з такою громадою, які хочуть. У подальшому, сподіваємося, що цей сигнал про співпрацю сприймуть й інші», - резюмував він. Своєю чергою, таку думку підтримав і «свободівець» Микола Федік.

«Це потрібно не так Прилуцькій сільраді, як Луцькій міській. Якщо Луцьк не буде розширятися, то ми станемо містом, яке відійде на задвірки і не буде претендувати на звання обласного центру. Так, ми маємо затратити кошти, бо треба показати, що об’єднання має суттєві переваги, але це компенсується», - зазначив він. У підсумку депутати одноголосно підтримали проект рішення.

Область:

Волинська область

Source:

«Вголос»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...