Укрупнення громад є найбільш вірним шляхом, - екс-бургомістр Майк Райхель ділився досвідом територіальної реформи в Німеччині

В рамках програми «Європейці за мир» з 21 по 28 серпня у Переяславі-Хмельницькому відбулася міжнародна молодіжна зустріч «Німецько-українські зустрічі молоді». Одним з керівників німецької делегації був Майк Райхель, який є директором Федеральної установи з питань політичної освіти Земля Саксонія-Ангальт. Раніше Майк працював бургомістром у Людцені і саме за час його головування у Німеччині відбувалася територіально-адміністративна реформа. Так як це питання нині актуальне на Переяславщині, міський голова Тарас Костін запропонував провести круглий стіл за участю очільників району – голови РДА Андрія Пряхіна та голови районної ради Петра Качкалди. Також до зустрічі долучилися працівники виконавчого апарату міської ради та районної адміністрації, депутати.

Майк Райхель розповів, що населення Людцену становить 4500 жителів, у результаті об’єднання воно зросло до 10000. Територіальна реформа на сході Німеччини розпочалася у 2007 році з поділу на району, а вже потім жителі добровільно об’єднувалися у, так звані, комуни. На федеральному рівні було визначено низову одиницю – 10000 жителів, але до цієї одиниці прийшли не одразу. Нині йде політика на укрупнення таких комун, тому варіант об’єднання міста Переяслав-Хмельницький та району він назвав вірним.

Голова РДА Андрій Пряхін поцікавився чому нині реформа проходить лише у окремій частині Німеччини. Майк пояснив, що ще у 70-х роках цей процес розпочався на півдні, нині ж у Баварії йдуть розмови про укрупнення районів, тож цей процес безперервний. Звичайно є вихідні положення об’єднання, як і в Україні є затверджена методика об’єднання, але громада також могла виробляти свої принципи під час добровільного етапу об’єднання.

Міський голова Тарас Костін запитав чи виникали потреби у оптимізації системи освіти, зокрема закритті шкіл. Майк Райхель розповів, що, так як громада сама визначається з кількістю шкіл, то виникло питання лише з однією школою. Було вирішено зробити її приватною, нині там навчається більше дітей, ніж в державній. Початкова освіта фінансується за рахунок комуни (матеріальна частина - за рахунок комуни, заробітна плата - за рахунок федеральної землі), середня та вища – за рахунок крайсів (нім. Kreis – район, налічує 100 тис. жителів).

Щодо закладів охорони здоров’я, Майк розповів, що, як правило, в межах району діє одна-дві лікарні. У Німеччині дуже розповсюджена приватна практика лікарів. Тож у населення не виникає жодних проблем у медичному обслуговуванні.

У Німеччині дуже складна система оподаткування. За рахунок бюджету комуни ремонтуються дороги, заклади, які знаходяться на її території. 25-30% бюджету йде на утримання виконавчого апарату, який складає 30 осіб. Рішення по розподілу фінансів приймаються 21 депутатами на чолі з бургомістром. Загальний бюджет комуни Майк не назвав, але зазначив, що навіть невеличка фірма щороку податків сплачує 20 тис. євро. Його дуже здивували питання щодо приховування доходів або несплати податків, адже у Німеччині все проходить дуже чіткий контроль. Спроби звичайно є, але 95% підприємств та громадян чесно сплачують податки.

На завершення зустрічі учасники детально оглянути карту територій Саксонії, а Майк запевнив, що шлях укрупнення громад є найбільш вірним шляхом.

Область:

Київська область

Source:

Сайт Київської обласної ради

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...