«Дозрівання» до територіальних громад У Рахівському районі Закарпаття відбулася низка обговорень, щоб активізувати об’єднавчі процеси

На Закарпатті представники Офісу впровадження реформ Асоціації міст України продовжують кропітку роботу з реалізації перспективного плану створення територій спроможних громад. Голова Закарпатського регіонального відділення Іван Ревтій та консультант з правових питань Олег Лукша днями здійснили підготовчий візит у Рахівський район.

Практично в усіх варіантах проекту перспективного плану на Рахівщині, відповідно до методики, передбачалось утворення чотирьох об’єднаних територіальних громад із центрами в місті Рахові (села Ділове, Костилівка та Білин), селищі Великий Бичків (села Косівська Поляна, Кобилецька Поляна, Луг, Росішка, Верхнє Водяне та Водиця), селищі Ясіня (села Лазєщина, Чорна Тиса і Кваси), селі Богдан (села Розтока, Видричка, Луги). При цьому майбутня Рахівська ОТГ ще восени, до місцевих виборів, отримала висновок Закарпатської ОДА. Але нинішні місцеві ради не поспішають провести остаточні сесії щодо практичного створення ОТГ. Саме про ці затримки та їхні причини йшлося в робочих зустрічах з Рахівським міським головою В. Медвідєм, Білинським сільським головою М. Сагайдою та Костилівським сільським головою І. Маскалюком. Досягнуто домовленості щодо активізації об’єднавчих процесів і надання в цьому питанні консультаційної допомоги.

Про хороші перспективи розвитку для майбутньої Богданської ОТГ йшлося на робочих зустрічах з Богданським сільським головою М. Шемотою, директором Рахівського держлісгоспу В. Приступою та заступником директора по науці Карпатського біосферного заповідника, доктором біологічних наук Ф. Гамором. Адже природно-географічні особливості майбутньої Богданської ОТГ визначальні тим, що вона повністю розташована в долині річки Біла Тиса та її басейну, прилягає до природно-заповідних територій, де розташовані найвищі вершини Українських Карпат та цікаві природні об’єкти: гори Говерла, Петрос, Піп Іван Чорногірський та ін., десятки високогірних полонин, озеро Бребенескул — найвище розташоване в Карпатах та ін.; чудова природна і давні етнокультурні гуцульські традиції тощо. Все це разом свідчить про можливість створення унікальної високогірної Богданської ОТГ, орієнтованої на інтенсивний розвиток гірського туризму і рекреації.

А 14 серпня представники Офісу впровадження реформ Іван Ревтій та Олег Лукша у складі команди громадської ради при Закарпатській ОДА здійснили сходження на одну з найвищих вершин Українських Карпат — гору Піп Іван Чорногірський (2028 м). Акція була присвячена 25-річчю проголошення Незалежності України та «Децентралізаційному марафону» в Закарпатті й в Україні загалом. Понад півсотню членів команди сходження з різних районів Закарпаття (підприємці, посадовці, громадські активісти, гості з ФРН, Австрії, Угорщини і Словаччини) під час розмов дізналися багато нового про децентралізаційні реформи та особливості створення ОТГ на Закарпатті.

Область:

Закарпатська область

Source:

«День»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...